140 de cicliști se vor duela în Turul României

Au mai rămas câteva zile pănă la startul Turului României (11-15 septembrie), una dintre cele mai prestigioase curse de ciclism din sud-estul Europei.

Aflată la a 52-a ediție, “Mica Buclă” este inclusă în calendarul competițional al Uniunii Cicliste Internaționale, care anul acesta a promovat competiția la categoria 2.1.

„Turul României a avut prima ediţie în 1934 şi cred că este una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase competiţii naţionale. În 1934 eram a şasea ţară care organiza un tur naţional la ciclism. Anul acesta este un nou proiect care sper şi cred că va duce ciclismul românesc la alt nivel. Ne dorim să promovăm nu numai ciclismul, ci şi turismul din România” – Eduard Novak, președinte FR Ciclism.

„Ministerul Tineretului şi Sportului este un partener al Federaţiei Române de Ciclism şi sunt convins că şi în continuare vom avea o colaborare foarte bună atunci când vine vorba despre sportul de performanţă. Sper ca Turul României să atragă cât mai mulţi copii care să vină să pedaleze, pentru că ăsta este scopul numărul 1” – Bogdan Matei, Ministrul Tineretului si Sportului.

Turul României se desfăşoară în perioada 11-15 septembrie şi acoperă 688 de kilometri, între Cluj-Napoca şi Bucureşti.

“Este un traseu foarte frumos şi special, pe care se vor putea remarca atât sprinterii, cât şi căţărătorii. Va fi o ediţie foarte interesantă până în ultima zi, când cred că se va decide câştigătorul” – Eduard Novak, președinte FR Ciclism.

„Anul acesta este un traseu superb de care se vor bucura atât sportivii, cât şi cei care vor face parte din organizare şi staff. Eu sunt foarte încântat că anul acesta aţi ales ca traseul să treacă şi pe la o bază a Ministerului Tineretului şi Sportului, mă refer la Piatra Arsă” – Bogdan Matei, Ministrul Tineretului si Sportului

 

Programul competițional al Turului României 2019

Etapa 1 (11 septembrie) va avea 168 km și se va disputa pe traseul Cluj-Napoca– Sighișoara: Cluj-Napoca – DN1C- Vălcele-Apahida – Sighișoara. Startul fetiv se va da la ora 10:45, în Parcarea Cluj-Arena.

Etapa 2 (12 septembrie) va avea 176,3 km și se va disputa pe traseul Brașov – DN 11 – Focșani. Startul se va da la ora 10:45, la Auchan Coresi Shopping Resort din Brașov.

Etapa 3 (13 septembrie) va avea 121,6 km și se va disputa pe traseul Buzău – E 85 – Târgoviște. Startul se va da la ora 12:45, în Piața Daciei din Buzău.

Etapa 4  (14 septembrie) va avea 126 km și se va disputa pe traseul Ploiești – RAR Prahova – DN 72/DJ156 – Piatra Arsă. Startul se va da la ora11:50, la Auchan Ploiești.

Etapa 5 (14 septembrie) va avea 100,3 km și se va disputa în București, pe traseul  Piața Victoriei – Șoseaua Kisseleff – Piața Arcul de Triumf – Bulevardul Regele Mihai I – Piața Presei Libere (18 ture). Startul festiv se va da la ora 12:00, în Piața Victoriei.

”Ne dorim ca tricoul galben să rămână acasă”

În cadrul Turului României vor fi acordate o serie de tricouri distincte: tricoul galben (lider clasament general), tricoul alb (cel mai bun U23), tricoul roșu (cel mai bun sprinter), tricoul verde (King of the Mountain) și tricoul albastru (Cel mai bun român).

Aproximativ 140 de cicliști se vor lupta pentru tricoul galben, în cadrul a 5 etape. Printre favoriți se numără și Serghei Țvetcov, câștigătorul ediției din 2018 a Turului României, care a ”luptat” pentru Echipa Națională a României. Sportivul va concura și anul acesta pentru a-și apăra titlul.

 “Avem şanse ca tricoul galben să rămână pentru al doilea an consecutiv acasă. Ar fi perfect pentru sportivii români. Anul acesta am reuşit să-l readucem pe Andrei Nechita în lotul naţional, aşa că vom avea o echipă naţională extrem de puternică şi care va lupta pentru câştigarea Turului României şi obţinerea punctelor de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo” – Eduard Novak, președinte FR Ciclism.

19 echipe se vor bate pentru primul loc

La ediţia din 2019 a Turului României vor fi prezente 19 echipe, dintre care 7 naţionale şi 12 continentale: Team Novak, Echipa Naţională a României, Lokosphinx (Rusia), VosterATS Team (Polonia), Giotti Palomar Victoria (România), LKT Team Brandenburg (Germania), Vivo Massi (Paraguay), Echipa Naţională a Slovaciei, CCC Development Team (Polonia), Elkov Author (Cehia), Friuli Cycling Team (Italia), Team Illuminate (SUA), Monkey Town (Olanda), Echipa Naţională a Rusiei, Echipa Naţională din Belarus, Echipa Naţională a Estoniei, Pannon Cycling Team (Ungaria), Echipa Naţională a Republicii Moldova şi Echipa Naţională a Poloniei.