Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  Dallasul din Valea Plângerii! Ce vieți chinuite au vulcănenii din cartierul ce se voia de lux

  PUBLICAT ÎN

   
   
  Un cartier mineresc din Valea Jiului poartă numele celebrului serial american “Dallas”, însă bogăţia e doar un vis pentru miile de suflete care trăiesc aici de pe o zi pe alta.
   
  Cartierul din Vulcan s-a ales cu nume american deoarece a fost construit chiar în perioada în care rula celebrul serial “Dallas”.
   
  Când pe un deal deasupra oraşului au început să se ridice blocuri ce lăsau impresia că ating cerul, toţi minerii s-au aşezat la coadă la sfatul popular pentru o repartiţie aici.
  Nu conta că apa rece, atunci când era, nici nu apuca să le umezească robinetele de la ultimul etaj. De căldură şi apă caldă nici nu putea fi vorba, dar ortacii aveau gratuităţi la curentul electric şi cum vremurile erau altele, toată lumea se descurca.
  Cumpără mâncare cu buletinul
  Acum, cei mai mulţi dintre cei rămaşi sunt mineri disponibilizaţi în 1997, care trăiesc din ajutoare sociale. Pe timp de iarnă, caută în pământul îngheţat fier vechi ori alte metale ce erau risipite în vremea comuniştilor, iar vara merg după ciuperci şi fructe de pădure. E şi cazul a doi foşti ortaci care, chiar dacă afară e ger de crapă pietrele, zi de zi, înarmaţi cu târnăcoape, se duc la haldele unde ştiu că ar mai putea fi îngropată o bucăţică de fier.
  “Atunci se vedea din centrul oraşului tot cartierul luminat, era frumos… Dar după Revoluţie s-a stricat treaba şi răul a venit în 1997, la disponibilizare. Atunci am plecat şi eu de la mină, cu ordonanţa, dar banii s-au dus, iar acum am patru copii de întreţinut”, ne-a povestit Constantin Bocanu. Bărbatul de 58 de ani se consideră mai norocos decât alţii, pentru că are o pensie de 1.500 de lei pentru cei 20 de ani lucraţi în mină.
  Camaradul său, Nicu, nu a apucat să iasă la pensie şi nici pregătirea de zidar nu îl ajută prea mult, având în vedere că în toată Valea Jiului se construieşte un bloc o dată la zece ani.
  Oamenii mărturisesc că de multe ori merg la magazin şi cumpără alimente pe caiet, lăsând garanţie buletinul, cuponul de pensie sau cardul pe care vor intra banii de ajutoare. Celor care însă nu au nici un ban de primit nu le rămâne decât să îşi încerce norocul la ghenele de gunoi.
  Sursa – Libertatea
   

  SPONSORIZATE

  Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

  Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

  Călin Petru Marian: Susținem scăderea tarifelor la apă, canal și la colectarea deșeurilor!

  Din postura de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Călin Petru Marian, candidatul PNL la...

  Călin Petru Marian: „Mintia are viitor! S-au făcut pași concreți importanți pentru realizarea investiției de peste un miliard de euro”

  Călin Petru Marian, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, transmite...

  Călin Petru Marian: Un sfert de secol de administrație publică, în slujba cetățenilor!

  Călin Petru Marian este candidatul PNL pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara. Este...

  TE-AR PUTEA INTERESA

  Tiberiu Iacob-Ridzi: Vă mulțumesc pentru încredere!

  Dragi cetățeni ai municipiului Petroșani, Cu deosebit respect, vă mulțumesc pentru încrederea acordată prin realegerea...

  ACCIDENT RUTIER ÎN PETROȘANI: UN BICICLIST A FOST RĂNIT

  În jurul orei 10:30, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată de un tânăr despre...

  Explozie urmată de incendiu la un magazin de bricolaj din municipiul Botoșani! VIDEO

  Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu...