44 de turişti rătăciţi în Parâng, găsiţi cu ajutorul câinelui Mix

Mix, câinele jandarmilor montani din Parâng folosit la salvarea turiştilor, are o misiune dusă la îndeplinire cu care puţine exemplare se pot lăuda.Ultima misiune de acest gen a fost la 30.11.2015 când câinele MIX din cadrul postului de Jandarmi Parâng, alături de conductorul său şi împreună cu membrii formaţiunii SALVAMONT Petroşani a participat la găsirea unui grup de 44 de turişti care s-au rătăcit împreună cu ghidul montan.
Câinii de serviciu de la structurile de jandarmi montane din judeţul Hunedoara participă deseori , alături de conductorii săi la îndeplinirea misiunilor specifice de menţinere a ordinii publice pe traseele montane, iar atunci când este necesar, îşi aduc aportul la căutarea şi salvarea turiştilor aflaţi în pericol. PAV, NIC, PAK, PAKA, MIX, NIB și PAX nu sunt niște simple nume de cod, cum am fi tentați să credem, ci numele unor animale de serviciu senzaționale, folosite de jandarmii montani hunedoreni în misiunile de căutare și salvare în mediul natural sau pentru menținerea ordinii publice pe traseele montane și în ariile naturale protejate.
Câinii salvatori, provin din rasa ciobănesc german, au vârste cuprinse între patru și șapte ani și sunt atent selecționați la Centrul Chinologic Sibiu, unde trec prin diverse stagii de pregătire și evaluare, pentru a vedea spre ce domeniu au aptitudini.
Prima evaluare a acestora a avut loc cand aceştia aveau vrsta cuprinsă între trei și cinci luni, atunci când animalul a urmat cursul de inițiere, care a durat două săptămâni. Ulterior, în funcție de aptitudinile lor, au fost repartizaţi unei structuri a I.J.J. Hunedoara și au intrat în serviciu alături de un conductor.
Conductorul, în acest caz, un jandarm, este responsabil cu acomodarea câinelui la misiunile pe care le va avea de executat și totdată, are grijă de sănătatea, hrănirea și continuarea antrenamentului specific.
mix -cainele jandarmeriei montane parang (2)