ACȚIUNI PENTRU PROTEJAREA FONDULUI SILVIC

În urma a două acțiuni organizate de polițiștii din Maramureș și Caraș-Severin, au fost confiscați peste 460 de metri cubi de lemn, pentru care societățile comerciale verificate nu aveau documente legale.

 
 
În perioada 21 martie – 4 aprilie a.c., sub coordonarea Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române, poliţiştii inspectoratelor de poliție județene Maramureș și Caraș-Severin au organizat mai multe acțiuni și controale în fondul forestier şi în locuri de depozitare sau comercializare a materialului lemnos.
 
Astfel, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, împreună cu specialişti silvici din cadrul Gărzii Forestiere Cluj–Napoca și ai Direcției Silvice Maramureș, au efectuat controale la două societăți comerciale pentru verificarea modului în care acestea respectă normele referitoare la exploatarea, transportul, depozitarea și comercializarea materialelor lemnoase.
 
În urma neregulilor constatate la cele două societăți, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale la Legea 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 22.000 de lei și a fost dispusă măsura complementară de confiscare a 159,68 m.c. de materiale lemnoase, în valoare totală de aproape 13.000 de lei.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate au rezultat indicii că un bărbat, de 35 de ani, angajat al unui ocol silvic, ar fi achiziționat masă lemnoasă de la diferite persoane fizice din județul Maramureș, iar ulterior ar fi participat la inventarierea și punerea în valoare a acestei mase lemnoase, în vederea exploatării.
 
Exploatarea masei lemnoase s-ar fi realizat de una dintre societățile comerciale verificate, în baza unor autorizații de exploatare emise în luna februarie 2018, în condițiile în care autorizația de funcționare a ocolului silvic privat a fost retrasă, iar dispozitivele speciale de marcat au fost ridicate de către Comisia pentru Autorizarea Funcționării Ocoalelor Silvice din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor.
 
În cauză, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Biroul de Combatere a Delictelor Silvice s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, fiind înregistrat dosar penal la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
 
Într-un alt caz, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraş-Severin, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Judeţene, au descoperit un depozit de materiale lemnoase care nu era autorizat conform dispoziţiilor legale, aparţinând a două societăți comerciale din Timişoara.
 
În urma verificărilor efectuate, a rezultat că societăţile deţineau 304 m.c. de lemn, fără documente care să ateste provenienţa, echipei de control fiindu-i prezentate documente pentru o un alt spațiu, aflat la aproximativ 5 km. de locul unde a fost identificat materialul lemnos.
 
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale, conform Legii 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 6.000 de lei și s-a dispus măsura confiscării celor 304 m.c. de lemn.