ALERTĂ – Digul de protecţie de pe Olt, în pericol să se rupă. Sute de persoane au fost evacuate

În urma scurgerilor de pe versanți, averselor care au cumulat cantități mari de apă și creșterii debitelor pe anumite râuri, în amonte de localitatea Chichiș din județul Covasna s-a format o viitură care poate pune în pericol comunitățile din aval.
În zona de manifestare a inundațiilor sunt dislocate mai multe echipaje de pompieri din cadrul ISU Covasna, care pot interveni cu bărci pentru salvarea persoanelor și cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodării.

Evacuarea populaţiei se pune în aplicare prin dispoziţie a primarului. La nivel local s-a dispus evacuarea preventivă a aproximativ 300 de persoane din 130 de locuințe.
Decizia a fost luată de autoritățile locale și prefectul județului, de comun acord cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pe baza informațiilor primite de la specialiștii în gospodărirea apelor.
Potrivit datelor furnizate există posibilitatea ca digul de protecție din zonă să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii, care este prognozată pe o durată de circa 10 ore.
La nivelul ISU Covasna au fost suplimentate efectivele de salvatori, care se deplasează în satul Căpeni cu autospeciale și mijloace de transport, în sprijinul populației și autoritatilor din localitatea Baraolt.
Din ordinul IGSU au fost mobilizate 2 microbuze și 2 autocamioane de la ISU Mureș, respectiv un microbuz și un autocamion de la ISU Bacău, care să sprijine acțiunile de evacuare.
Persoanele vor fi cazate temporar la sala de sport și la căminul cultural din localitate.
”Noi am început evacuarea când am primit informațiile de la colegii de la ape. Acum apa curge către partea cu mai puține case. Am vorbit cu primarul de acolo și prefectul, dar și cu șeful ISU. Am hotărât evacuarea preventivă în regim de urgență. Operațiunea continuă și la aceste ore. O parte din populație merge la rude, iar celeilate părți i s-a asiguart o locație. Se va deplasa acolo și ministrul Apelor. Cei care refuză evacuarea vor semna pentru această decizie. Intervenția are loc între localitățile Mândra și Șercaia. Iar pentru evacuarea de la Covansna, au fost mobilizate forțe suplimentare din județul Bacău și din județul Mureș.”, a declarat Raed Arafat.