Amendă usturătoare pentru oile moarte abandonate la Băiești-Țara Hațegului

Ancheta întreprinsă de ”Observatorul Național” a determinat autoritățile să intervină în rezolvarea situației deosebit de periculoasă pentru sănătatea publică și mediul înconjurător. Deși au fost cu greu convinse, doar după celebra ”sesizare scrisă”, autoritățile au acționat și au amendat poluatorul. Totodată s-au asigurat că pericolul pentru sătenii din Băiești, dar și pentru cei din alte localități parcurse de Râul Strei, va fi înlăturat.

O sesizare sosită la redacție preciza că pe câmpul din satul Băiești sunt aruncate leșuri de animale, mai exact cadavre de ovine, iar una dintre puținele surse de apă ale locuitorilor este poluată ori chiar infestată de descompunerea cadavrelor. Sesizarea s-a dovedit a fi conformă cu realitatea, iar noi am descoperit leșurile lăsate să putrezească în câmp. Sunt zeci de cadavre poluau chiar și Râul Strei, dar și pânza freatică a unui izvor folosit de locuitori ca sursă de apă potabilă, pentru că satul are rețea de apă industrială. Noi am sesizat IPJ Hunedoara, Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, Direcția Sanitar Veterinară cât și Garda de Mediu. Răspunzător de aruncarea cadavrelor în câmp a fost un localnic, amendat pentru indolența sa. Acesta a fost sancționat contravențional de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara cu o amendă în valoarea de 6300 de lei. DSV Hunedoara și Primăria Pui au adunat cadavrele și le-au trimis unui centru specializat pentru neutralizare. În mod normal, costurile pentru această operațiune (deloc de neglijat) ar trebui imputate vinovatului, adică proprietarului animalelor moarte. Rămâne de văzut dacă instituțiile în cauză vor face acest lucru.

Vezi aici documentul: DSVSA Hunedoara

ref adresa 4886 (2)

 

Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara a constatat faptul că unii localnici folosesc izvorul care putea fi contaminat cu substanțele nocive provenite din descompunerea animalelor, dar cum sursa de apă nu figurează în evidențele lor ca una ”potabilă”, adică nu e și autorizată de DSP Hunedoara, nu s-au luat măsuri. Adică s-au luat, ca să fie exacți: DSP Hunedoara i-a recomandat Primăriei Pui, ca în termen de 24 de ore, să pună o plăcuță în dreptul izvorului cu inscripția ”Apă nepotabilă”.

Vezi aici documentul: DSP Hunedoara

Raspuns P361 Observatorul National

 

În ceea ce privește Comisariatul Județean Hunedoara al Gărzii de Mediu, comisarii au ”scăldat-o” birocratic.

Vezi aici documentul: Gărzii de Mediu

Raspuns solicitare informatii Observatorul National

HUNEDOARA: Zeci de hoituri otrăvesc apa oamenilor din Băiești