Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  Atenție români! Aleșii vor ca pădurile țării să fie privatizate?

  PUBLICAT ÎN

  Proiectul de lege referitor la aplicarea guvernanţei corporative în administrarea pădurilor proprietate publică a fost elaborat „pe repede înainte” de către Guvernul României, fără niciun studiu de impact, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, Silviu Geană.

  „În opinia noastră, acest proiect de lege forţează reorganizarea unui număr de 236 de egii de nivel naţional şi a peste 1.500 de Regii la nivelul UAT-urilor. Proiectul de lege a fost elaborat pe repede înainte de către Guvernul României, fără niciun studiu de impact, deşi există Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă care spune că este obligatoriu ca la elaborarea unui act normativ, a unui proiect de lege, să fie evaluat impactul socio-economic, măcar să se descrie care sunt beneficiile, care sunt costurile, care este costul social, care este impactul social, care e impactul asupra economiei, care este impactul financiar asupra bugetului de stat şi un lucru extrem de important impactul asupra sistemului juridic şi implicaţiile pe care această reglementare le va avea asupra legislaţiei în vigoare. Din punctul nostru de vedere, proiectul de lege ar fi trebuit respins de către Parlament, retrimis la Guvernul României ca să îndeplinească această cerinţă fără de care nu ştim care vor fi efectele aplicării unei astfel de legislaţii”, a afirmat Geană. Acesta a adăugat că specialiştii din organizaţia pe care o reprezintă au atras atenţia Guvernului asupra vulnerabilităţilor existente în proiectul de lege, dar fără efect.

  „Suntem printre puţinii, dacă nu chiar singurii care am sesizat problema asta. Am solicitat Guvernului să nu dea drumul la proiectul de lege, pentru că şi aici a fost o problemă. Există o lege a transparenţei decizionale în administraţia publică, Legea 52/2003, care prevede nişte termene de consultare. Acest proiect de lege a fost depus la Secretariatul General al Guvernului undeva în 14 decembrie 2022. Termenul minim prevăzut de lege pentru consultări e de zece zile. Guvernul, în cinci zile, a şi adoptat proiectul de de lege, în condiţiile în care a fost şi o sâmbătă şi o duminică la mijloc. Am transmis amendamente pe data de 19 decembrie, când s-a discutat proiectul de lege. Aşa s-au aliniat astrele… Am fost invitat la un Consiliu Naţional Tripartit, care a avut loc în Guvernul României şi a fost prezidat chiar de către prim-ministrul Ciucă. Am atras atenţia, atunci, asupra vulnerabilităţilor acestui proiect de lege, dar probabil că angajamentele externe sunt mult mai puternice decât raţiunile noastre, ale cetăţenilor”, a menţionat Silviu Geană.

  Întrebat care sunt aşteptările silvicultorilor după protestul organizat marţi, preşedintele Federaţiei „Silva” a punctat că aşteaptă rezultatele votului din comisiile de specialitate.

  „Încă mai tragem nădejde că la Camera Deputaţilor vom găsi minţi luminate care să ne asculte şi să introducem un amendament la acest proiect de lege care să salveze măcar pădurile, pentru că în faza iniţială erau incluse Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Regia de Monitorizare a Traficului Aerian, RAR – care se ocupă de traficul rutier, şi multe, multe altele. Proiectul de lege este direcţionat la două comisii, respectiv la Comisia juridică, pentru raport, şi la Comisia de muncă, care are şedinţă pe două zile, 20 şi 21 martie, dar nu ştim când se va dezbate. Comisia de muncă este comisie de aviz. Am solicitat ca o delegaţie să fie primită la discuţii cu conducerea Camerei Deputaţilor, însă nu ştim dacă se va întâmpla lucrul acesta. Săptămâna trecută am avut o discuţie de lucru cu preşedintele Camerei Deputaţilor, care ne-a dat o speranţă, dar după acea discuţie se pare că procesul legislativ a fost accelerat”, a spus Geană.

  Guvernul României a adoptat, în decembrie 2022, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Ulterior, Senatul a aprobat, cu amendamente, la începutul lunii martie 2023, proiectul de lege, care prevede în prezent faptul că întreprinderile publice care desfăşoară în principal activităţi economice şi funcţionează ca Regii autonome, se pot reorganiza de către autorităţile tutelare prin separarea serviciilor publice de activităţile comerciale. Astfel, activităţile comerciale divizate, vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată, într-un interval de trei ani de la intrarea în vigoare a legii.
  Actul normativ aprobat de Senat va intra în regim de urgenţă, începând din această săptămână, la dezbateri în comisiile de specialitate.

  Sindicaliştii din cadrul Federaţiei „Silva” organizează, marţi, o acţiune de protest în faţa Camerei Deputaţilor, în intervalul orar 10:00 – 13:00, la care participă membri de sindicat din întreaga ţară, alături de reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi ai unor asociaţii profesionale şi patronale din domeniu.

   

  Principalele revendicări ale protestatarilor sunt: exceptarea administrării pădurilor proprietate publică de la aplicarea guvernanţei corporative, precum şi menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor actuale de administrare a pădurilor.

  SPONSORIZATE

  Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

  Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

  Senatoarea Lucica Dina Muntean și-a dat demisia din PNL!

  „După anunțul primarului Tiberiu Iacob Ridzi că va candida pentru un nou mandat din...

  Află cum te poți recupera după un infarct miocardic cu doar 20 de ședințe de oxigenoterapie în capsulă hiperbară!

  Ai rămas cu hipertensiune arterială, iar din aceasta cauză nu te poți liniști crezând...

  Cum să rezolvi problema veniturilor mici și să obții un certificat de competențe profesionale ca și Mecanic Auto în doar 3 zile?

  Lucrezi de ani buni în domeniul mecanicii auto dar veniturile tale sunt încă foarte...

  TE-AR PUTEA INTERESA

  Donald Trump, Împușcat la un Miting Electoral în Pennsylvania: Două Persoane Decedate!

  Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a fost împușcat în timpul unui miting...

  Pisică salvată de pompieri după ce a căzut într-un canal în Petroșani

  O pisică a fost salvată ieri de către pompierii Detașamentului Petroșani, după ce a...

  IMPLICAT ÎNTR-UN ACCIDENT RUTIER MORTAL, ARESTAT PREVENTIV 

  În dimineața zilei de 12 iulie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a fost...