ATENȚIE! Vijelii și averse torențiale în România!

Meteorologii au emis o avertizare cod galben și o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică , vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii puternice, viteze la rafală de peste 80…90 de km pe oră și cantități de apă care pot depăși 25 de litri pe metru pătrat.

Potrivit codului portocaliu emis de meteorologi, valabil până în această seară la ora 22:00, local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Administrația Națională de Meteorologie a emis și o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până vineri, la ora 02:00.

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).