Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  Autoritățile fac verificări la șantajistul Andrei Câmpean

  PUBLICAT ÎN

  Individul, condamnat penal la închisoare cu suspendare pentru șantaj, s-a arătat extrem de revoltat după ce inspectorii de muncă din cadrul ITM Hunedoara i-au cerut să prezinte o serie de documente privind raporturile de muncă ale unor colaboratori. Condamnatul penal a mai fost sancționat de către ITM Hunedoara, tot în urma unui control, pentru că încălcase legislația, respectiv nu le încheiase contracte unor colaboratori. 

  Revoltat că este controlat

  Șantajistul Andrei Câmpean, cel care amenința afaceriștii din Valea Jiului cu sesizări către autorități pentru presupuse fapte ilegale, potrivit unor surse, ar fi făcut un adevărat scandal. Acesta l-ar fi admonestat pe un inspector reproșându-i că prin verificările pe care le derulează, ar urmări să-i facă probleme. Individul Câmpean este președintele unei asociații și a fost șeful unui website, însă a primit interdicție de la judecători să mai desfășoare activități de presă sau similare. Sursele noastre spun că verificările vizează atât websiteul cât și asociația umanitară.

  De ce se teme?

  Ținând cont de antecedentele, respectiv de comiterea unei infracțiuni penale de o gravitate destul de ridicată, respectiv șantaj, Câmpean poate să-și piardă beneficiul suspendării executării pedepsei la o greșeală. Pe de altă parte, Andrei Câmpean a avut ieșiri nervoase și în momentul în care a fost întrebat de donațiile care-i intră în asociație, respectiv în cutia pe care concubina sa o plimbă de cele mai multe ori pe la lăcașurile de cult din zona bisericilor din centrul municipiului Petroșani.

   

  Andrei Câmpean, șantajist condamnat penal, președintele unei asociații care administrează donațiile oamenilor de bună credință

   

  De foarte multe ori ați întâlnit în fața bisericilor din centrul municipiului Petroșani, cea ortodoxă ori cea greco-catolică, o femeie care cerea enoriașilor, trecătorilor, donații pentru diferite cazuri sociale. Mulți dintre cei care ați pus un bănuț în cutia de carton purtată de femeie nu știți însă că asociația în cauză este condusă de un condamnat penal aflat în perioada de încercare. Acesta se numește Andrei Câmpean și a fost condamnat anul trecut pentru că a șantajat fără pic de jenă doi mici afaceriști. Conform saitului apdvj.ro, șantajistul Câmpean este fondatorul Asociației Persoanelor cu Dizabilități VJ, totodată și președinte. Practic, dacă analizăm puțin situația, constatăm că un condamnat penal poate propune și dispune direcționarea banilor strânși din mila publică, pentru că este vorba tot de o formă de apel la mila publică, către cine crede de cuviință. Secretarul asociației este chiar concubina șantajistului, Pușkas Melinda, cea care și stă în fața locașurilor de cult cu cutia în care se strâng banii lăsați de trecători. Mai mult decât atât, șantajistul și-a pus chiar și copiii minori voluntari ai asociației, poate pentru un efect mai pronunțat în încercarea de a înduioșa potențialul donator.

  Ce garanție de integritate prezintă șantajistul Câmpean ?

  Niciuna! Analizând modul prin care Andrei Câmpean a comis infracțiunea de șantaj.  De aceea Observatorul Național va monitoriza în permanență activitățile asociației prezidate de condamnatul penal Câmpean, pentru a ne asigura că fondurile donate de oamenii de bună credință ajung la cei aflați în nevoie.

  Cum a fost prins șantajistul, președinte al APDVJ?

  Astfel, prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani la data de 17.01.2022 în dosar /P/2021 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Câmpean Andrei pentru săvârșirea infracţiunilor de șantaj. ”La data de 30.11.2021, în timp ce persoana vătămată se afla în localul Shaorma Sam din Petroşani împreună cu inculpatul şi numitul (…), inculpatul i-a spus persoanei vătămate că fiecare dintre persoanele care vând petarde trebuie să îi dea câte 1500 lei taxă de protecţie, după care s-a deplasat în fiecare zi la chioşcul persoanei vătămate sau a contactat-o telefonic şi i-a cerut banii „ca să fie bine”, motiv pentru care (simţindu-se constrânsă şi hărţuită), la data de 24.12.2021, persoana vătămată a sesizat Poliția Municipiului Petroşani, reclamând faptul că inculpatul îi cere zilnic suma de 1500 lei ca să nu scrie articole de presă despre ea şi să nu solicite controale din partea instituţiilor statului. ”La data de 26.12.2021, inculpatul s-a deplasat din nou la chioşcul persoanei vătămate şi i-a spus ca marţi, 28.12.2021, să se întâlnească la ora 08:00 la localul (…) din Petroşani şi să îi remită suma de 1300 lei întrucât în caz contrar va chema organele de control. La data de 23.12.2021, în jurul orei 18:00, inculpatul s-a deplasat la magazinul persoanei vătămate şi i-a spus că le-a cerut celor care comercializează articole pirotehnice câte 1300 lei, afirmând că la fiecare dintre societăţi sunt probleme şi lăsând să se înţeleagă că dacă îi va da suma cerută nu va chema niciodată autorităţile abilitate să controleze societatea şi nu va publica articole cuprinzând informaţii false privind activitatea societăţii.

  Persoana vătămată i-a spus inculpatului că este de acord să plătească suma de 1300 lei pentru a-şi putea desfăşura activitatea, astfel că la data de 26.12.2021, la ora 12:02, a fost sunat de inculpat, care l-a anunţat ca la data de 28.12.2021, la ora 08:00, să fie prezent la localul din Petroşani pentru a-i remite banii. Prin plângerea formulată la data de 26.12.2021 (f.36 d.u.p.), persoana vătămată a sesizat, de asemenea, organele de poliţie cu privire la acţiunile inculpatului, astfel că s-a procedat la organizarea unei operaţiuni de surprindere în flagrant.

  La data de 28.12.2021, în jurul orei 07:40, persoanele vătămate s-au întâlnit cu inculpatul la localul (…) unde au aşteptat aproximativ 40 minute pe terasă deschiderea localului (timp în care inculpatul a relatat persoanelor vătămate despre persoanele cărora le-a făcut plângere, precizând şi faptul că în urmă cu câteva zile a trimis Inspectoratul Teritorial de Muncă în control la toţi cei care comercializează articole pirotehnice), după care s-au aşezat la o masă în interior. Inculpatul şi persoanele vătămate au purtat discuţii privind diverse persoane care au avut probleme din cauza controalelor efectuate în urma sesizărilor formulate de inculpat, după care, la 08:45, persoana vătămată i-a înmânat inculpatului 1300 lei şi a părăsit localul. Inculpatul a pus în buzunar banii primiţi şi a continuat discuţiile cu persoana vătămată care, la ora 08:58, i-a înmânat inculpatului 1300 lei, bani pe care acesta din urmă i-a introdus în buzunar. La ora 09:02 persoana vătămată s-a ridicat de la masă şi a părăsit incinta localului, iar la ora 09:03 lucrătorii Biroului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Municipiului Petroşani, fiind informaţi că flagrantul a fost realizat, au intrat în localul, l-au surprins pe inculpat şi au procedat la efectuarea percheziţiei corporale”, se precizează în dosar. Asupra lui Câmpean Andrei au fost găsite 16 bancnote având cupiura 100 lei, fiecare marcate atât pe faţă, cât şi pe verso cu menţiunea ŞANTAJ, cu creion fluorescent invizibil.

  Se folosea de instituții pentru a intimida victimele

  Conform probelor de la dosar, Câmpean invoca numele unor șefi de instituții în discuțiile în care-și constrângea victimele să plătească. ”Anterior primirii sumelor de bani cerute, inculpatul le comunică persoanelor vătămate că intenţionează să formuleze plângeri („astăzi plecai pe plângeri, vine şeful de la corp control la ora 10 să povestească cu mine”), după care face referire la sesizările formulate în trecut („ştii cum am, cele mai multe controale le-am adus …., şi aici şi sus la munte”; „am intervenit eu, tu ştii cu cine am stat de vorbă, deci dacă îţi arăt filmarea, eu ieri am fost la Uricani, la Lupeni şi la Petroșani, cu toţi 3 comandanţii am stat de vorbă …”; „Ăla de la Uricani, l-am tocat, o vară întreagă l-am tocat” în privinţa aceleaşi persoane precizând „tu ştii cât am luat de la el”. Cu referire la un control efectuat de ITM la data de 24.12.2022 afirmă „vrei să-ţi arăt că eu am trimis la toţi”.

  Instanța de judecată a reținut comiterea infracţiunii de şantaj în varianta agravată prevăzută de art. 207 alin. (3) Cod penal.

  ”Instanţa are în vedere cuantumul relativ ridicat al folosului material injust urmărit şi obţinut de inculpat de la persoanele vătămate – 2600 lei, sumă care depăşeşte salariul minim net încasat pentru o lună de muncă (1524 lei), precum şi venitul lunar al inculpatului (pensia de 1488 lei – f.164 d.u.p.), dar care a fost recuperată întrucât inculpatul a fost surprins în flagrant”. Judecătoria a impus ca inculpatul să nu mai desfăşoare activitatea de jurnalist, reținând că inculpatul s-a folosit pentru comiterea infracţiunilor de activitatea de redactor evenimente sociale, activitate desfăşurată în calitate de voluntar în cadrul Asociaţiei NEWS 24 AGD (potrivit contractului de voluntariat încheiat sub nr. 1330/28.08.2018 şi constând (inclusiv) în publicare de materiale de presă în ziarul online NEWS VJ.

  https://observatorulnational.ro/andrei-campean-santajist-condamnat-penal-presedintele-unei-asociatii-care-administreaza-donatiile-oamenilor-de-buna-credinta/

  https://observatorulnational.ro/andrei-campean-un-santajist-condamnat-penal-si-un-mincinos/

  https://observatorulnational.ro/condamnatul-penal-andrei-campean-minte-cu-seninatate/

  https://observatorulnational.ro/sceleratul-de-campean-si-a-expus-copiii-unor-situatii-de-risc/

  https://observatorulnational.ro/rasturnare-de-situatie-in-dosarul-santajistului-andrei-campean-video/

  https://observatorulnational.ro/respecta-santajistul-campean-obligatiile-impuse-de-instanta/

  https://observatorulnational.ro/a-mintit-santajistul-andrei-campean-sau-au-gresit-anchetatorii/

  SPONSORIZATE

  CNAIR: RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE ( >12 T) PE FONDUL CODULUI ROȘU DE CANICULĂ

  În contextul avertizării de cod roșu de caniculă emisă de Administrația Națională de Meteorologie...

  ITM HUNEDOARA: Măsuri de protecție în perioade cu temperaturi extreme ridicate

  (ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr.99 din 29 iunie 2000)În sensul O.U.G nr.99/2000, prin temperaturi extreme...

  STS: Mii de apeluri la 112 în weekendul cu primul cod roșu extins de caniculă

  Pe perioada de valabilitate a primului cod roșu de caniculă extins pentru mai mult...

  Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

  Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

  TE-AR PUTEA INTERESA

  GUVERNUL ROMÂNIEI INTRODUCE MĂSURI STRICTE PRIVIND SIGURANȚA RUTIERĂ: PERMISUL DE CONDUCERE POATE FI REȚINUT PENTRU 72 DE ORE

  Începând de astăzi, șoferii români care refuză testarea pentru alcool sau substanțe psihoactive, ori...

  MEDIC STOMATOLOG, UCIS ÎN PROPRIUL CABINET

  Un medic stomatolog din Brăila a fost găsit mort în propriul cabinet, într-un incident...

  AUTOTURISM RĂSTURNAT PE AUTOSTRADA A1 ÎN ZONA PECICA

  Astăzi, pe autostrada A1, la kilometrul 568, în zona Pecica, un autoturism s-a răsturnat...