Aviz favorabil pentru Cetățile Dacice din Munții Orăștie

Proiectul de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora a primit avizul favorabil al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din cadrul Camerei Deputaților.
Ne exprimăm încrederea că deputaţii din celelalte comisii vor trata cu aceeaşi responsabilitate acest demers şi, în consecinţă, vor da un vot favorabil acestei propuneri legislative.
Vorbim de unul dintre proiectele mult așteptate de hunedoreni și una dintre promisiunile parlamentarilor PSD Hunedoara – trecerea Cetăților Dacice din Munții Orăștiei în administrarea Consiliului Județean Hunedoara.
Astfel, Costești – Blidaru, Costești – Cetățuie, Luncani – Piatra Roșie, Bănița vor ajunge în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, iar Căpâlna va reveni in administrarea Consiliului Județean Alba.
Consiliul Judeţean Hunedoara intenţionează să acceseze fonduri pentru efectuarea lucrărilor specifice de conservare şi restaurare, dar şi pentru susţinerea activităţilor de punere în valoare a siturilor din Munţii Orăştiei, cu scopul de a asigura integrarea lor în circuitul turistic internaţional.
Un proiect care a însemnat un efort comun al tuturor parlamentarilor PSD Hunedoara și care a intrat deja în linie dreaptă, cu încrederea că toți parlamentarii, indiferent de culoarea politică, vor susține acest demers și la votul din plen, pentru că acest proiect are drept scop protejarea unui monument UNESCO, un monument al tuturor românilor.
În expunerea de motive am arătat faptul că trecerea acestei moșteniri culturale și istorice din Munții Orăștiei în administrarea județului reprezintă o garanție a păstrării identității noastre culturale. A contat, de asemenea, și exemplul bunei practici al Cetăţii Sarmizegetusa Regia, care este administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara din 2012. Trecerea Sarmizegetusei Regia în administrarea Consiliului Judeţean a avut numai efecte pozitive – monumentul are pază, indicatoare şi oameni care se ocupă de întreţinerea spaţiului, iar drumul de acces a fost modernizat.
Cetățile Dacice trebuie să beneficieze de aceiași termeni, pentru că reprezintă o bună parte din istoria noastră, a tuturor românilor. Imediat după votul din plen, această comoară din Munții Orăștiei va intra pe o nouă traiectorie care va aduce beneficii tuturor hunedorenilor, pentru că vorbim de turism civilizat și de promovarea identității noastre culturale.
Grup parlamentar PSD Hunedoara