Avocatul Elenei Udrea: Au declarat deja recurs; procedura de extrădare este complexă

Avocatul Veronel Rădulescu a declarat vineri că Elena Udrea şi Alina Bica au declarat recurs la decizia de arestare luată de o instanţă din Costa Rica, susţinând că procedura de extrădare este complexă.
„Au calea de atac a recursului faţă de decizia judecătorilor din Costa Rica care a fost luată ieri, recurs care a fost şi declarat deja, din câte cunosc eu, şi urmează ca în zilele următoare să fie judecat. Procedura de extrădare este complexă. În perioada următoare, statul român trebuie să trimită întreaga documentaţie care stă la baza cererii de extrădare. Tot în cadrul acestei proceduri, vor fi formulate apărări de către avocatul Elenei Udrea din Costa Rica. Vor fi invocate aspecte privind statutul de refugiat pe care l-a obţinut în Costa Rica, privind starea ei de proaspătă mămică şi că trebuie să crească un copil care are cetăţenia costaricană. Apărări privitoare la procedurile judiciare care s-au desfăşurat în România şi în baza cărora a fost condamnată, proceduri prin care i s-au încălcat drepturi fundamentale, dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare. Cererea de arestare preventivă a avut la bază un mandat internaţional de arestare. Fondul cererii de extrădare nu se putea judeca ieri. Ieri s-a judecat doar forma în care va fi prezentată instanţei pentru judecarea cererii de extrădare”, a spus Veronel Rădulescu, care este avocatul Elenei Udrea în România.
Avocatul a făcut referire şi la declaraţia şefului Interpol din Costa Rica, care a spus că a avea un copil nu reprezintă un impediment pentru extrădare.
„Şeful Interpol nu ia decizii în justiţia din Costa Rica, iar declaraţiile unui reprezentant al Interpol nu au pentru mine o valoare juridică de adevăr, aşa cum va avea hotărârea judecătorească dată de către o instanţă a statului respectiv. Este o chestiune de interpretare. Am auzit că impediment la extrădare ar fi doar dacă ar exista un copil, cetăţean costarican, care are un tată costarican. Nu ştiu. Sunt chestiuni de nuanţă care vor fi analizate”, a precizat Veronel Rădulescu.
„De obicei, odată ce efectuăm arestarea, guvernul care o cere are două luni la dispoziţie pentru a finaliza toate formalităţile necesare. Totuşi, cele două persoane reţinute au dreptul să facă recurs pentru ca procesul să nu fie dus până la capăt”, a declarat Chinchilla într-o conferinţă de presă difuzată pe canalul Agenţiei de Investigaţii Judiciare din Costa Rica.
Oficialul costarican a adăugat că a avea un copil nu reprezintă un obstacol pentru finalizarea procesului de extrădare „cel puţin până în acest moment”.
Şeful biroului Interpol Costa Rica a precizat totodată că „la final de august, început de septembrie”, un judecător costarican a validat mandatul internaţional de arestare, iar în perioada care a urmat până la reţinere s-a realizat o supraveghere tipică pentru aceste cazuri.
Elena Udrea a fost condamnată definitiv, pe 5 iunie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost condamnată definitiv, pe 26 iunie, de magistraţii Înaltei Curţi la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului.
Sursa: Agerpres.ro