”Balena Albastră”, jocul periculos care îi duce pe tineri spre sinucidere

”Provocarea Balenei Albastre” sau pur și simplu ”Balena Albastră” este cel mai recent ”fenomen” în rândul tinerilor din mediul online.
”Balena” este călăuza tinerilor spre moarte, într-un joc macabru care a făcut deja sute de vicime în Rusia, țări din fostul spațiu sovietic, dar și din Occident.

În România, există teama că jocul ”Balena Albastră” ar putea să determină adolescenții să se sinucidă.
Recent, fotografia unei fete legate la ochi, care stătea pe o bancă din centrul oraşului Alba Iulia, provoacă controverse pe internet.
Tânăra era tăcută, fără nicio reacţie faţă de cei din jur şi nu răspundea la întrebări. Unii dintre internauţi cred că ar putea fi vorba despre o probă din jocul „Blue whale” sau „Balena albastră”, cunoscut şi sub numele de „jocul morţii”, scrie Adevărul.
În urmă cu câteva zile, în centrul Chișinăului, doi tineri au sărit de pe o clădire cu 17 etaje, ținându-se de mână. Se crede că și ei au căzut victime acestui joc sinistru.
Jocul presupune 50 de misiuni pe care trebuie să le îndeplinească adolescenții, ultima fiind sinuciderea. Pentru a intra în joc, tinerii accesează diverse grupuri de pe rețelele de socializare, în speranța că o ”balenă” va accepta să le fie mentor, ghid și stăpân.
Zilnic, ”balena” dă o nouă misiune. Una despre care nu ai voie să vorbești cu nimeni și pe care trebuie să o duci la îndeplinire, apoi să demonstrezi că ai făcut-o, cu ajutorul unor imagini. Sarcinile sunt din cele mai variate, limitate doar de imaginație. Să te trezești la ore neobișnuite, să hoinărești dezbrăcat pe stradă, să te uiți la anumite filme, automutilare, iar toate acestea culminează cu misiunea finală, sinuciderea.
În Rusia sunt în curs zeci de anchete ale sinuciderilor unor adolescenți, iar motivațiile lor sunt dintre cele mai diverse. Unii sunt pierduți și confuzi, alții teribiliști sau îndepărtați de familie, iar ”balenele” exploatează situațiile lor.
Potrivit presei ruse, în luna noiembrie 2016, a fost arestat într-o suburbie a Moscovei, unul dintre moderatorii grupurilor morții de pe rețeaua de socializare Vkontakte, Philipp Budeikin. El a creat opt grupuri ale morții, în perioada decembrie 2013 – mai 2016, pentru a obține cât mai mulți followeri.
În interviu, administratorul grupurilor periculoase a admis că îndeamnă tinerii la suicid.
Reporter: „Chiar împingi tinerii să se sinucidă?”
Budeikin: „Da! Nu-ţi face griji, o să înţelegi. Toţi înţeleg. Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală: căldură, înţelegere şi comunicare”.
Întrebat cum i-a venit ideea să creeze aceste grupuri ale morţii, Budeikin a răspuns:
„Totul a început în 2013. Am vrut să curăţ lumea de oameni care fac rău societăţii. Am creat F57. Şi a atras oameni. În 2014, a fost interzis. Ulterior, am gândit proiectul, conceptul, în diferite faze şi niveluri”.
În noiembrie 2015, Budeikin a creat zece grupuri asemenea celui numit F57. Prima victimă a fost o tânără de 16 ani, care avea pseudonimul Rina Palenkova. Fata s-a sinucis în 23 noiembrie 2015, devenind idolul mai multor adolescenţi. Budeikin a refuzat să răspundă la întrebarea: „Cu ce a greşit fata?”. A spus doar că era sectantă.
Apoi a explicat cum intră în mintea adolescenţilor şi cum îi convinge să recurgă la gesturi extreme.
„Jocul începe. Este necesar ca sarcinile să fie efectuate aşa că vorbesc cu ei despre ei înșiși, comunicăm. În cursul acestui dialog, devine clar cine este cine. Apoi iniţiez o conversaţie pe Skype ca să aflu mai multe lucruri din viața lor. După care iau decizia. Cu cât tânărul este mai obosit şi nu doarme noaptea, cu atât mintea lui devine mai accesibilă”, explică Budeikin.
În timpul interviului, tânărul şi-a amintit de un băiat care s-a sinucis.
„Era student. Nu avea decât un părinte, erau săraci, mama îl bătea, iar în timpul liber omora câini. Aşa că a fost mai bine pentru toată lumea, în special pentru el!”, a declarat administratorul grupurilor.
El a mărturisit că este o persoană bipolară şi că tot ce face are legătură cu faptul că a avut parte de o „copilărie dificilă”.
În mai multe state europene poliția a demarat campanii pentru conștientizarea pericolului la care sunt expuși tinerii, iar părinții sunt îndemnați să le supravegheze îndeaproape activitatea din mediul online.
Totodată, se vorbește și despre existența unui raport mai vechi al serviciilor secrete din Rusia, care avertizează că pericolul reprezentat de ”Balena Albastră” este unul cât se poate de ”real” și că fenomenul trebuie oprit.
În 2015, doar în Rusia, au fost peste 20.000 de cazuri de suicid. Câte au legătură cu ”Balena Albastră”, probabil, nu se va afla niciodată.