Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ștefan

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ștefan în fiecare an, pe 27 decembrie.

Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan era originar din Ierusalim și avea rădăcini iudaice. Este considerat primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile iudaice la moarte.

În timpul vieții sale, acesta a fost numit Arhidiacon. Odată cu această funcție a atras și atenția fariseilor.

Aceștia erau indignați că Sfântul Ștefan își dorea să aducă câți mai mulți oameni de partea sa și să le predice din învățăturile lui Hristos.

La scurt timp, Ștefan a fost dus Înaintea Sinedriului, sub acuzația de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu. Interogat de către Caiafa, cel care îl judecase și pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Stefan îi acuză pe cei care doreau ca el să piară.

Sfântul Ștefan a fost găsit vinovat pentru blasfemie și a fost condamnat în cele din urmă la moarte prin lapidare.

Acesta a fost scos înafara cetății și a fost ucis prin lapidare, devenind astfel primul martir care a fost ucid pentru că a mărturisit în fața tuturor oamenilor, credința sa în Iisus.

Pe 27 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir creştin condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim.

Tradiţia spune că, în a treia zi de Crăciun, rugăciunile adresate Sfântului Ştefan fac minuni pentru suferinzi.

De sărbătoarea Sfântul Ștefan, pe 27 decembrie se fac pomeniri pentru cei care au murit în împrejurări dramatice.

Tot în această zi sunt interzise deplasările în zone montane şi în locuri izolate, astfel încât viaţa să nu ne fie pusă în pericol.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Ștefan 

“Sfinte mare mucenice al lui Hristos Ştefane, cel ce ai preaslăvit pe Dumnezeu în trupul tău de mucenic, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinşi de ispite şi de nevoi, ci te roagă Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea aceasta şi să depărteze de la noi pe tot vrăjmaşul pornit asupra noastră, pentru păcatele noastre.

Roagă-te pentru noi, sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigaşii tăi! Roagă-te să depărteze de la noi tot păcatul, ispita, necredinţa, necazul, boala şi mustrarea Lui cea dreaptă şi să ne apere pe noi, poporul Său. Amin!”