CĂRBUNELE / ESENŢIAL PENTRU SECURITATEA ROMÂNIEI

Un blocaj politic internaţional cum a fost criza din Ucraina poate crea dificultăţi în alimentarea cu gaze naturale a României. Seceta poate goli lacurile de acumulare. Iar turbinele eoliene nu sunt încă destul de răspândite sau destul de eficiente pentru a constitui o soluţie viabilă. Cărbune însă avem cu certitudine. Îl putem folosi fără nici un fel de probleme pentru a produce energie electrică. Îl putem folosi fără nici un fel de probleme pentru a produce agent termic. În ciuda controverselor legate de costurile de exploatare sau de mediu, cărbunele este o alternativă energetică.
Acesta este motivul principal pentru care consider de o importanţă majoră să aplicăm cu discernământ şi claritate orice politică de restructurare a sectorului minier românesc. Şi un exemplu elocvent în acest sens este atenţia constantă cu care Guvernul României se preocupă de Complexul Energetic Hunedoara. Într-o primă etapă, Executivul a reglementat în luna februarie situaţia financiară a unor datorii. A urmat apoi întocmirea unui plan de rentabilizare a societăţii comerciale. Pentru conducerea Complexului Energetic Hunedoara, reperele principale ale acestui plan rămân reducerea cheltuielilor fără disponibilizări, în paralel cu eficientizarea producţiei de energie.
Desigur, ne dorim cu toţii păstrarea integrală a locurilor de muncă. Dar, din experienţa de până acum, ştim că de cele mai multe ori, o restructurare de acest fel poate aduce după sine şi disponibilizări în rândul angajaţilor. Cu intenţia de a crea o plasă de siguranţă pentru oameni, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se stabileşte că salariaţii din Complexul Energetic Hunedoara care vor fi eventual vizaţi de disponibilizările colective, în cazul în care acestea vor avea loc, vor primi salarii compensatorii. Este o măsură prin care Guvernul Victor Ponta probează încă o dată prin fapte concrete că politica social-democrată nu este doar o doctrină de manual politic, ci un sistem pus în practică în România de azi – bazat pe principiile egalităţii şi dreptăţii sociale, ale promovării intereselor producătorilor de valori materiale şi spirituale, ale protecţiei sociale a categoriilor de cetăţeni defavorizaţi.
Consider însă că, în plan local, autorităţile publice şi oamenii politici au sarcina de a pregăti şi o strategie alternativă pentru economia judeţului Hunedoara. Susţin că a venit vremea să dăm şansa unor iniţiative reale, într-o nouă direcţie şi să scăpăm de tentaţia soluţiilor pe termen scurt, fără orizont, fără viitor.
Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara