Carmen Dan : Este treaba Parchetului să stabilească cum s-a acţionat în 10 august

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marţi la Parlament că Parchetul General sau instanţele de judecată sunt cele în măsură să se pronunţe dacă instituţiile din subordinea MAI şi-a făcut datoria cu respectarea legii în cazul mitingului din 10 august, înainte ca ea să poată vorbi despre asumarea răspunderii politice.
Carmen Dan a fost întrebată, marţi, în cadrul audierilor de la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, de un reprezentant al Opoziţiei dacă îşi asumă răspunderea politică pentru „un management neperformant” al evenimentele din Piaţa Victoriei din partea instituţiilor aflate în subordinea sa.
„Nu cumva vă antepronunţaţi? Nu cumva nu puteţi să folosiţi termeni clari, cert, categoric, fără ca măcar să parcurgeţi acest raport? Nu cumva dumneavoastră aveţi o atitudine mai mult politică decât tehnică şi profesională? Nu cumva aţi ieşit din sfera obiectivismului? După ce veţi parcurge acest document (raportul cu privire la intervenţia jandarmilor – n.r.), cred că sunteţi mult mai îndreptăţit să trageţi concluzii, dar până atunci, aşa cum aţi precizat, referitor la tot ce a ţinut de planificarea şi organizarea acestei misiuni, este treaba altor instituţii competente să se pronunţe, Parchet, instanţă, le-aţi enunţat dumneavoastră. Cred că în momentul acesta, dumneavoastră nu aveţi suficiente date să spuneţi clar: Ministerul de Interne nu şi-a făcut datoria, structurile din subordinea dumneavoastră nu au funcţionat. Cred că nu aveţi”, a afirmat Carmen Dan.
Ministrul a făcut precizări şi cu referire la procedura privind activarea Centrului Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică (CNCAOP).
„Prezenţa mea în minister a fost doar în ideea de a-mi asuma această responsabilitate. (…) În mandatul meu am traversat această situaţie şi vreau să precizez încă de la bun început că au mai fost adunări publice în care mie mi s-a părut normal şi responsabil ca pe parcursul derulării lor ministrul să fie prezent în minister. Acum, referitor la convocarea CNCAOP, cred că oricine se poate uita într-o hotărâre de guvern şi poate analiza care sunt condiţiile care dispun asupra convocării acestui organism. Ar fi fost în primul rând obligatoriu să avem o situaţie de risc şi de pericol în mai multe unităţi administrativ-teritoriale, nu numai în municipiul Bucureşti. Apoi, ar fi fost obligatoriu să existe informaţii şi indicii din care să rezulte că avem de-a face cu un atac la ordinea de drept constituţională, cu un atac al stabilităţii economice, sociale şi politice. Or, putem să dezvoltăm pe marginea cadrului legal care reglementează funcţionarea acestui organism şi putem să vă oferim absolut toate argumentele care izvorăsc nu din altceva decât din lege, în aşa fel încât dumneavoastră să aveţi percepţia exactă a deciziei de a nu avea funcţional, repet, în conformitate cu legea, acest organism”, a explicat Carmen Dan.
Ea a adăugat că a stat în minister pe data de 10 august de la prânz până la 3,00 dimineaţa, motivând că „aşa trebuie să facă orice manager responsabil într-o situaţie în care structurile ministerului erau implicate într-un eveniment de o asemenea amploare”, apoi a avut loc o şedinţă de informare cu cei care au coordonat acţiunea.
„Iniţial mi-am luat informaţiile de la televizor. Bineînţeles că aveam informaţii despre modul în care ne-am organizat pentru planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare, am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul la care am luat decizia şi, aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă şi am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei de 10. Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat a fost să fiu informată, pentru că e firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se întâmplă, şi am plecat din minister în jurul orei 3,00 dimineaţa, când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim, de data aceasta, propriile lor trăiri, să-mi edific anumite aspecte. Nu uitaţi că aveam deja teme sensibile de discutat, dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuţi, internaţi în spital. Şi mi s-a părut firesc ca eu să-mi iau toate aceste informaţii direct de la ei. Nu a fost o şedinţă operativă, a fost şedinţă de informare, ocazie cu care am şi cerut pentru a doua zi un prim raport al misiunii. Cred că-şi aminteşte toată lumea că în ziua următoare, sâmbătă, am şi ieşit şi am făcut o declaraţie de presă”, le-a spus Carmen Dan parlamentarilor.
Ministrul a mai precizat că nu a primit o invitaţie oficială la audieri, dar ştia despre o şedinţă pe această temă a Comisiei de apărare programată pentru marţi, şi a venit la Parlament alături de o echipă de specialişti ai MAI implicaţi direct în coordonarea acţiunilor din 10 august, arătând că nimeni nu are nimic de ascuns.
Alături de Carmen Dan au fost: secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a avut în coordonare intervenţia de urgenţă a pompierilor şi a SMURD-ului; secretarul de stat pe ordine publică din MAI, colonel Gheorghe Nucu Marin, care a fost la comanda ministerului până la 10 august şi care a contribuit la organizare şi planificare; inspector general, chestor Ioan Buda, şeful Poliţiei Române, cu un rol special în organizarea şi coordonarea evenimentului; fostul inspector general al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, colonel, la comandă; comandantul acţiunii, maior Laurenţiu Cazan, directorul general al Direcţiei Generale Management Operaţional.