CĂŢELUL SALVAT DE SALVAMONTIŞTII HUNEDORENI, LUAT ÎN GRIJĂ DE PRIMARUL DIN BRAD

rudi_resizePatrupedul adăpostit la centrul de ecarisaj din Brad a fost luat în adopţie de primarul municpiului Florn Cazacu, acesta participând efectiv la operaţiunile de salvare. Florin Cazacu a fost şi cel care a cerut ajutorul salvamontiştilor pentru a scoate câţelul din puţin de mină adânc de circa 60 de metri. Patrupedul era căzut în mină de aproape o săptămână, nu avea apă şi hrană dar a supravieţuit miraculos. Căţeluşul a fost botezat Rudi de noul lui stăpân. O echipă a Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara a intervenit marţi, 17 martie, pentru salvarea unui câine ce a căzut duminică într-un puţ de aerisire al unei mine din zona Ruda Brad. Incidentul a fost semnalat la numărul unic de urgenţă 112 de localnicii din zonă, care nu au reuşit să aducă la suprafaţă câinele ce se afla la o adâncime de 50 de metri, într-un spaţiu foarte îngust, delimitat de pereţii alunecoşi ai puţului de aerisire.
Echipa formată din salvamontişti şi un salvaspeolog s-a folosit de un troliu special cu care se poate interveni în spaţii înguste, cum sunt avenurile din peşteri sau alte locuri cu loc limitat de manevră. Câinele a fost scos la suprafaţă fără alte incidente.
„Pentru noi a fost şi un bun exerciţiu în care am testat acest nou echipament de coborâre şi de recuperare a victimelor din spaţii cu un grad limitat de mişcări. Este vorba de avene din peşteri, puţuri, pereţi înalţi sau locuri înguste, cu grad mare de dificultate în cazul unor acţiuni de salvare”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.