Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  CERCETAȚI PENTRU SPĂLARE DE BANI ȘI CONTRABANDĂ – VIDEO

  PUBLICAT ÎN

   În urma celor 41 de percheziții domiciliare efectuate la data de 19 octombrie 2022, de polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași și procurorii D.I.I.C.O.T., în municipiul București și județele Bistrița-Năsăud, Neamț, Dolj, Ilfov și Giurgiu, au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării: 46 de lingouri de aur și argint, 104.530 de euro, 273.274 de lei, 18.284 USD, 300 de lire turcești, 109.167 de lire sterline, 1.865 de lire scoțiene, 10.000 de forinți, 820 de franci elvețieni, 1.850 de dolari australieni, 300 de dolari canadieni.

  De asemenea, au fost indisponibilizate 87.900 de coroane norvegiene, 480 de coroane suedeze, 4.650 de coroane daneze, 5.000  de coroane cehia, 200 de grivna, 50.000 de ruble belarus, 2 saci și o geantă cu bijuterii de aur și argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 de monede, 2 stații de emisie-recepție, un pistol cu gaze, 2.800 de țigarete, portofele, brățări și curele contrafăcute, diverse sisteme informatice și medii de stocare.

  Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritoriale Iași au formulat acuzații cu privire la 29 de persoane și au dispus măsura reținerii față de 6 persoane și luarea măsurii controlului judiciar față de alte 9 persoane.

  În cursul zilei de astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive față de cele 6 persoane reținute în cadrul acestui dosar.

  În cauză, s-a reținut faptul că, din  anul 2021  și până în prezent, pe teritoriul României și al Marii Britanii ar fi acționat un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de contrabandă cu țigarete și spălarea banilor proveniți, atât din contrabandă, cât și din alte infracțiuni comise de alte grupuri infracționale.

  Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri și persoane.

  Angajații acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje și, cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le-ar fi transportat în România, de unde ar fi fost ridicate de către reprezentanți ai grupărilor care ar fi comis infracțiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuși, din București sau din stații intermediare.

  Sumele de bani obținute ar fi fost parțial introduse în circuitul civil, prin diferite metode de spălare a banilor și parțial transportate în spațiul extracomunitar, prin intermediul unei firme de transport persoane, precum și cu autoturisme.

  Firmele de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportați, iar, pentru a evita controlul autorităților statelor tranzitate, banii ar fi fost ascunși în locații special amenajate în acest sens din vehicule.

  Cu aceleași mijloace de transport s-ar fi realizat în mod organizat activități de contrabandă, angajații firmei  facilitând călătorilor, ori aducând ei înșiși diferite cantități de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană.

  Astfel, într-un autocar, au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi ce conțineau 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame,  în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

  Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul D.C.C.O., B.C.C.O. Suceava,  B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Cluj, al luptătorilor de la acțiuni speciale din București și Dolj, al I.T.P.F. Iași și Jandarmeriei Române.

  Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

  SPONSORIZATE

  CNAIR: RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE ( >12 T) PE FONDUL CODULUI ROȘU DE CANICULĂ

  În contextul avertizării de cod roșu de caniculă emisă de Administrația Națională de Meteorologie...

  ITM HUNEDOARA: Măsuri de protecție în perioade cu temperaturi extreme ridicate

  (ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr.99 din 29 iunie 2000)În sensul O.U.G nr.99/2000, prin temperaturi extreme...

  STS: Mii de apeluri la 112 în weekendul cu primul cod roșu extins de caniculă

  Pe perioada de valabilitate a primului cod roșu de caniculă extins pentru mai mult...

  Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

  Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

  TE-AR PUTEA INTERESA

  GUVERNUL ROMÂNIEI INTRODUCE MĂSURI STRICTE PRIVIND SIGURANȚA RUTIERĂ: PERMISUL DE CONDUCERE POATE FI REȚINUT PENTRU 72 DE ORE

  Începând de astăzi, șoferii români care refuză testarea pentru alcool sau substanțe psihoactive, ori...

  MEDIC STOMATOLOG, UCIS ÎN PROPRIUL CABINET

  Un medic stomatolog din Brăila a fost găsit mort în propriul cabinet, într-un incident...

  AUTOTURISM RĂSTURNAT PE AUTOSTRADA A1 ÎN ZONA PECICA

  Astăzi, pe autostrada A1, la kilometrul 568, în zona Pecica, un autoturism s-a răsturnat...