Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  Cetăţeanul de onoare ajuns din mina de cărbune la şevalet

  PUBLICAT ÎN

  birau petru pictor (2)_resizePetru Ilie Birău, un fost miner din localitatea Cimpa-Petrila, este un exemplu de voinţă care a ţinut să demonstreze că niciodată nu este prea târziu să-ţi urmezi visul. Fostul miner a fost propus pentru a i se acorda titlul de cetăţean de onoare al oraşului Petrila.
   A fost miner 21 de ani la Exploatarea Minieră Petrila, însă nu a renunţat niciodată la artă. Petru Ilie Birău şi-a investit în studii banii primiţi drept compensaţii pentru că a fost disponibilizat şi după patru ani de facultate a devenit pictor şi profesor de desen. N-a fost de ajuns, astfel că a făcut un masterat şi apoi doctoratul în arte. Voinţa sa de fier l-a făcut un artist apreciat nu doar în Valea Jiului ci şi peste hotare şi a fost invitat de un poet renumit din Franţa, să-i ilustreze volumele de poezii. Şi-a expus creaţiile atât în ţară cât şi în capitalele europene, iar creaţia lui inspirată din satul dacic, satul momârlănesc i-au adus aprecieri. Acum primeşte şi recunoaşterea comunităţii din care face parte, după ce câţiva consilieri locali l-au propus la acordarea celei mai înalte distincţii oferită de comunitate. Fostul miner a fost propus pentru a i se acorda titlul de cetăţean de onoare al oraşului Petrila.
  “Domnul Băriu este un artist local care a activat în toate domeniile culturale din oraşul Petrila. E un om dedicat culturii şi are foarte multe picturi pe care le expune la toate manifestările pe care le organizează primăria şi consiliul local. Domnul Birău este considerat artistul nostru popular”, a declarat Vasile Jurca, unul dintre iniţiatorii proiectului.
   
  Întunericul din adâncuri l-a făcut să vadă cu alţi ochi lumina
   
  Petru Birău s-a căsătorit imediat după terminarea liceului şi avea nevoie de bani pentru întreţinerea familiei. Aşa că s-a orientat, mai mult forţat, către un loc de muncă bine plătit, iar cum în Valea Jiului toată lumea trebuia să muncească în minele de cărbune şi el a făcut la fel. „Pictam în timpul meu liber, dar nu prea puteam să mă ocup de treabă după ce ieşeam din şut. De abia mă obişnuiam cu lumina zilei. Totuşi am pictat mult în concedii şi chiar am avut lucrări expuse la saloane de artă din Cluj, Deva şi Petroşani. Pe unele dintre ele am fost obligat să le vând, pentru că m-au impresionat cei care le vroiau în colecţia lor personală. Banii primiţi au fost puţini, dar eu nu le-am vândut pentru bani”, povestea fostul miner. A vrut să-şi împlinească visul, să ajungă un pictor adevărat şi s-a înscris la facultate. Astfel a ajuns student la Facultatea de Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative din Târgu Jiu unde s-a remarcat imediat. După absolvire şi-a spus că nu este îndeajuns şi a urmat un program de master, iar mai apoi de doctorat. Petru Birău a fost unul dintre cei mai apreciaţi studenţi, iar drept recompensă pentru dorinţa sa de a-şi realiza visul, profesorii universitari i-au acordat, la absolvire, Placheta Universităţii ,,Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, pentru rezultate deosebite obţinute în activitatea studenţească.

  SPONSORIZATE

  Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

  Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

  Călin Petru Marian: Susținem scăderea tarifelor la apă, canal și la colectarea deșeurilor!

  Din postura de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Călin Petru Marian, candidatul PNL la...

  Călin Petru Marian: „Mintia are viitor! S-au făcut pași concreți importanți pentru realizarea investiției de peste un miliard de euro”

  Călin Petru Marian, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, transmite...

  Călin Petru Marian: Un sfert de secol de administrație publică, în slujba cetățenilor!

  Călin Petru Marian este candidatul PNL pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara.Este...

  TE-AR PUTEA INTERESA

  SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR: POGORÂREA SFÂNTULUI DUH ȘI TRADIȚII ROMÂNEȘTI 

  Credincioșii celebrează  Rusaliile, o sărbătoare importantă în calendarul ortodox, cunoscută și sub numele de...

  UPDATE: Accident grav în Petroșani: Un băiat de 15 ani a ajuns la spital cu piciorul zdrobit! VIDEO

  Ieri dimineață, în municipiul Petroșani, zona Brădet, a avut loc un accident grav în...

  PETROȘANI: ACCIDENT GRAV ÎN ZONA BRĂDET: UN BĂIAT DE 15 ANI A AJUNS LA SPITAL CU PICIORUL ZDROBIT! VIDEO

  În această dimineață, în zona Brădet, a avut loc un accident grav în urma...