Cetățile dacice ajung la Consiliul Județean Hunedoara

De mai mult timp instituția județeană a solicitat să-i fie trecute în subordine cetățile dacice, iar exemplul de bună administrare fiind cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia. Ajunse în administrarea CJ Hunedoara o serie de vestigii cum este cel de la Bănița, astăzi lăsat de izbeliște, ar putea fi puse în valoare.
Intenția de a fi trecute siturile din județul Hunedoara în administrarea Consiliului Județean, după modelul cetăţii dacice de la Sarmizegetusa Regia, deja administrată cu succes de instituția hunedoreană, a fost anunțată de ministrul Culturii, Corina Şuteu. „Am luat decizia să iniţiem procesul după modelul cetăţii dacice de la Sarmizegetusa Regia. Decizia noastră a fost de a încerca să trecem administraţia celorlalte situri din judeţul Hunedoara la Consiliul Judeţean. Soluţia este descentralizarea care implică şi responsabilizarea structurilor locale pentru protejarea patrimoniului naţional şi a patrimoniului mondial UNESCO. Am luat deja legătură cu Consiliul Judeţean, ei trebuie să facă această cerere către autorităţile centrale. Sperăm să ducem lucrurile într-o faza în care să nu existe o întoarcere la situaţia iniţială”, a afirmat, Corina Șuteu, ministrul Culturii.
Adrian David: ”Noi suntem pregătiți”
Șeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, spune că de mai multă vreme se încearcă trecerea cetăţilor în subordinea instituţiei pe care o conduce. “Noi suntem pregătiți să le preluăm și ne dorim, mai ales că se fac solicitări în acest sens de mai mult timp. Avem un serviciu de administrare a monumentelor istorice care funcționează foarte bine și un parteneriat foarte serios și constructiv cu Jandarmeria Română, cea care ne sprijină în paza monumentelor, este adevărat doar cele clasificate UNESCO. Ne dorim să preluăm în administrare toate cetățile și suntem dispuși să facem orice efort pentru a le conserva în primul rând și pentru a le redescoperi ulterior. Am făcut toate formalitățile și aștept să se concretizeze”, a declarat, Adrian David, președintele Consiliului Județean Hunedoara. Trecerea în patrimoniul instituției județene ar însemna o șansă și pentru cetatea dacică de la Bănița, monument aflat în continuă degradare și care a rămas al nimănui. Cetatea dacică face parte din ansamblul de șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, incluse în patrimoniul mondial UNESCO din România. Nu doar cetatea de la Bănița ar putea fi pusă în valoare odată ajunsă în administrarea CJ Hunedoara, ci și Piatra Roșie, Costești – Blidaru.