China și-a prezentat cea mai recentă armă – un avion invizibil

China a prezentat în premieră avionul de luptă ‘invizibil’ Chengdu J-20 în deschiderea celei mai mari expoziţii aviatice din ţară, care a început marţi la Zhuhai, relatează Reuters.
Airshow China oferă Beijingului o oportunitate de a-şi etala ambiţiile în domeniul aerospaţial civil şi în cel militar, în condiţiile în care se estimează că piaţa aviatică din China o va depăşi pe cea din SUA în următorul deceniu.

 
Două avioane de luptă J-20 au trecut pe deasupra demnitarilor, a sutelor de spectatori şi a oficialilor din industria aviatică prezenţi la ceremonia de deschidere într-un survol de 60 de secunde, generând un zgomot asurzitor care a fost întâmpinat cu strigăte şi aplauze şi care a declanşat alarmele autoturismelor din parcare.
‘Este în mod clar un mare pas înainte pentru capacitatea de luptă a Chinei’, a declarat Bradley Perrett de la Aviation Week, un observator veteran al evoluţiilor din domeniu în China.
Analiştii spun că este prea devreme pentru a spune în ce măsură noul avion de luptă chinez este pe măsura capacităţilor de evitare a radarului ale Lockheed Martin F-22 Raptor, dezvoltat de Forţele aeriene americane şi cea mai asemănătoare variantă a J-20, sau ale ultimului avion de asalt intrat în arsenalul SUA, Lockheed F-35.
Imaginile neoficiale cu prototipul J-20 au alimentat discuţii privind balanţa de putere din regiune încă de când au apărut prima dată, în 2010. Experţii susţin că China a rafinat designul în speranţa de a reduce decalajul faţă de Washington.