Cinematograful din Petroșani se va numi ”Șerban Ionescu”

Cinematograful Victoria din Petroșani își va schimba, din nou, denumirea. Va primi numele reputatului și regretatului actor Șerban Ionescu.Numele marelui actor al scenei românești se leagă pentru totdeauna de cel al municipiului Petroșani, unde a debutat, în anul 1978, în piesa ”Petru Rareș” a lui Horia Lovinescu. În luna aprilie, regretatul actor Șerban Ionescu a fost declarat, post – mortem, Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani. Iar acum, în semn de omagiu, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, și consilierul local Mihai Barbu au propus atribuirea denumirii ”Șerban Ionescu” cinematografului ”Victoria” din Petroșani

”Dacă <<Victoria>> este un nume oarecare și fără legătură cu cinematografia, <<Cinema Șerban Ionescu>> ar individualiza și ar da prestigiul necesar unicei, până acum, săli de cinema din Petroșani. Clujul și PIteștiul au făcut acest lucru înaintea noastră, atribuind cinematografelor din localitate numele unor mari actori legați, profesional și sentimental, de locurile respective”, au explicat cei doi inițiatori ai proiectului de hotărâre de Consiliu Local.
Născut la Corabia, în 23 septembrie 1950, Șerban Ionescu s-a stins din viață în 21 noiembrie 2012, după o cumplită suferință. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică a fost repartizat la Teatrul de Stat ”Valea Jiului”, cum se numea pe atunci instituția de artă teatrală de la Petroșani.
Celebrul actor a jucat la Petroșani rolurile principale în piesele ”Locțiitorul”, de Horia Lovinescu, ”Pluta meduzei”, de Marin Sorescu și ”În căutarea sensului pierdut”, de Ion Băieșu. În timpul stagiaturii din Valea Jiului, Șerban Ionescu a fost distribuit de regizorul Mircea Mureșan în rolul Ion al Glanetașului din filmul în două serii ”Blestemul pământului. Blestemul Iubirii”, acesta rămânând emblematic pentru întreaga sa cariera.
Ulterior, cariera cinematografică a lui Șerban Ionescu a  continuat, cu mare succes, într-o lungă serie de filme și seriale TV, dar a jucat și pe cele mai mari scene ale țării, respectiv Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon și, din 2002 până la sfârșitul vieții sale, la Teatrul național București.
Pentru prestigioasa sa carieră artistică și talentul deosebit, unanim recunoscut,, în anul 2002 a fost distins de Președintele României cu ”Ordinul Național Serviciul Credincios” în rang de Cavaler.