Cod galben de inundații! Avertizările sunt valabile până duminică seară

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până duminică seară în 17 bazine hidrografice din vestul, nordul și nord-estul țării.
Potrivit hidrologilor, până la duminică, la ora 19:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție în bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval S.H. Dej, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Mureș — afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Gelmar, Bega — bazin superior și afluenți, Bistrița — bazin superior și mijlociu, Moldova — bazin superior și mijlociu, Suceava, Baseu, Jijia și Bârlad — bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior.

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, INHGA a emis Cod galben, după cum urmează: până sâmbătă la ora 00:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpus (județele: Maramureș și Satu Mare), afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval S.H. Dej (județele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crasna (județele: Sălaj și Satu Mare), Barcău (județele: Sălaj și Bihor). De asemenea, fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Sălaj și Maramureș.

Sursă: Agerpres