COMUNICAT-DNA

19 mai 2015
Nr. 924/VIII/3
COMUNICAT
În completarea comunicatelor nr. 636/VIII/3 din 30 martie 2015, 638/VIII/3 și 646/VIII/3 din 31 martie 2015 și 670/VIII/3 din 03 aprilie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea efectuarea urmăririi penale față de inculpatul LUCINSCHI SERGIU (cercetat sub control judiciar), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– fals în declarații,
– participație improprie în forma instigării, la infracțiunea de fals intelectual.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: 
La data de 17 martie 2015, în fața unui notar public, inculpatul Lucinschi Sergiu a declarat în mod nereal faptul că, în perioada 2008-2010, sub semnătură proprie, a remis cu titlu de împrumut unui om de afaceri, suma de 2.000.000 euro.
Prin această acțiune, cu intenție, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat pe notarul public respectiv să comită, fără vinovăție, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii și autentificării acelui contract de împrumut.
În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. 
Inculpatului Lucinschi Sergiu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.