Concurs Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă Ediţia a XI-a

În perioada 15 – 16 noiembrie 2018, la sediul INCD INSEMEX Petroşani s-a desfăşurat cea de-a XI-a Ediţie a Concursului Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă, organizat de Asociaţia Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România – ASMS, membră a Organismului Internaţional de Salvare Minieră – IMRB.
În deschiderea ediţiei a XI-a a concursului au luat cuvântul domnul dr. ing. George Artur Găman – preşedinte ASMS şi Director General al INCD INSEMEX Petroşani, domnul ing. Samuel Dioane – Director General al Complexului Energetic Hunedoara, respectiv domnul Mircea Bobora – Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Prima zi a concursului a fost dedicată activităţilor de intervenţie şi salvare pentru subteran, în concurs înscriindu-se cinci echipe de salvatori: Mina Lonea, Mina Livezeni, Mina Vulcan şi Mina Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv echipa salvatorilor din cadrul Societăţii Naţionale a Sării – Salina Praid. Cele cinci echipe de salvare subterană înscrise în concurs au avut de parcurs un traseu care a presupus un scenariu complex de intervenție și salvare. 


În data de 15.11.2018 la ora 16 în incinta Minei Petrila a fost inaugurată Statuia Salvatorului și Muzeul Salvatorului care reprezintă un omagiu adus victimelor din subteran de-a lungul anilor și a comemorării a 10 ani de la nefericitul eveniment din 15.11.2008, când au căzut pradă adâncurilor 13 ortaci, din care 9 salvatori minieri.


Cea de-a doua zi a concursului a fost rezervată secţiunii de salvare de suprafaţă, la start fiind prezente opt echipe de salvatori. Patru dintre acestea sunt parte din Complexul Energetic Oltenia, respectiv Electrocentrale Craiova II, Electrocentrale Ișalnița, Electrocentrale Rovinari, Electrocentrale Turceni. Celelalte echipe de salvatori înscrise în concurs fiind de la Metrorex București, Falck Fire Services – OMV Petrobrazi Ploieşti, Fireproof Team– Petrotel Lukoil Ploiești şi Arcelor Mittal Galaţi.
Locul I la secțiunea de salvare subterană a fost obţinut de Mina Lonea, podiumul fiind completat de Mina Lupeni – Locul II şi Mina Livezeni – Locul III. Pe locurile IV şi V s-au clasat Salina Praid, respectiv echipa de salvatori a Minei Vulcan.
Pentru secţiunea de salvare de suprafaţă, la finalul concursului clasamentul a fost următorul: Locul I – Fireproof Team Ploiești – Petrotel Lukoil, Locul II – Arcelor Mittal Galaţi, Locul III – Falck Fire Services –OMV Petrobrazi Ploieşti și mențiuni pentru echipele: Metrorex București, Electrocentrale Craiova II, Electrocentrale Rovinari, Electrocentrale Ișalnița și Electrocentrale Turceni.