COOPERARE PENTRU COMBATEREA MANIFESTĂRILOR INFRACȚIONALE ÎN SPORT

Săptămâna aceasta, a avut loc, la București, un simpozion internațional, sub egida Interpol, care a adunat specialiști de aplicare a legii, alături de  actori din domeniul sportului și industriei de pariuri, care au identificat strategii pentru sprijinirea comunităților sportive și pentru eficientizarea luptei cu corupția în sport.

 
 
În perioada 13-15 martie a.c., a avut loc, la București, Simpozionul privind Integritatea în Sport, organizat de Organizația Internațională de Poliție Criminală – INTERPOL, în cooperare cu Comitetul Olimpic Internațional, cu sprijinul Poliției Române și al Comitetului Olimpic Sportiv Român.
 
Adunând peste  80 de participanți din cadrul autorităților de aplicare a legii, instituțiilor publice și private cu atribuții în domeniul sportului, industriei de pariuri și alți actori implicați în prevenirea infiltrării criminalității în sport, precum și reprezentanți ai federațiilor sportive române, Simpozionul și-a propus să întărească colaborarea între instituții și găsirea celor mai bune strategii concrete pentru un mediu curat pentru sport.
 
Inspectorul general adjunct al Poliției Române, doamna chestor de poliție Carmen Țuicu, a salutat angajamentul INTERPOL ”de a pune la dispoziție instrumente de lucru pentru consolidarea cooperării în scopul combaterii manifestărilor infracționale specifice sportului”.

Șeful Biroului Național Interpol a subliniat că ”evenimentele negative din lumea sportului arată importanța pe care trebuie să o acordăm continuării acțiunilor comune, dar și identificării de alternative legale pentru sprijinirea tuturor comunităților sportive pentru eficientizarea luptei cu corupția în sport, în parteneriat cu organismele internaţionale”.

 
Discuțiile și demersurile întreprinse de INTERPOL vin în sprijinul statelor membre. În cadrul acestei activități au fost organizate sesiuni de pregătire pentru specialiști din rândul autorităților de aplicare a legii și al federațiilor naționale de sport.
 
Au fost discutate bune practici și modalități de prevenire a manipulării competițiilor sportive, atât la nivel național, cât și internațional. De asemenea, au fost identificate metode de prevenire și de contracarare a posibilelor încălcări ale integrității în sport.