Cozonac umplut cu nucă și stafide

Ingrediente (30 bucăți)

Pentru aluat:

1 kg făină
1 linguriță sare
400 ml lapte
300 g zahăr
50 g drojdie
4 gălbenușuri
200 ml ulei
coajă rasă de la 1 lămâie
1 fiolă esență de rom
1 fiolă esență de vanilie

Pentru umplutură:

250 g nucă măcinată
4 albușuri
150 g zahăr
3-4 cacao
50 g stafide
1 fiolă esență de rom
1 fiolă esență de vanilie
hârtie de copt
4 linguri ulei pentru tăvi
1 gălbenuș

 

Preparare

1-Din drojdie, 5 g zahăr, 20 ml lapte și 5 g făină, pregătiți maiaua. Amestecați făina cu maiaua crescută, aromele, gălbenușurile frecate cu 40 ml ulei, 200 ml lapte călduț în care ați dizolvat laptele și sarea. Frământați încorporând treptat restul de lapte călduț, apoi uleiul rămas. După ½ oră de frământat, lăsați aluatul să crească la cald, 1 oră.

2-Pentru umplutură, bateți albușurile spumă cu zahărul, apoi încorporați nuca, esențele și cacaua.

3-Întindeți 4 foi de aluat groase de 1 cm. Puneți umplutura și stafidele, rulați și împletiți câte 2. După ce au crescut ½ oră în tăvile unse și tapetate cu hârtie, coaceți cozonacii la foc mediu, circa 1 h. Fierbinți, îi ungeți cu gălbenuș.