Criza lemnului de foc, evitată

Marți, în Camera Deputaților, mai multe proiecte de lege au fost supuse votului și adoptate în majoritate. Unul dintre cele mai așteptate proiecte este cel privind o nouă formă a legii contravențiilor silvice, de fapt rezultatul unei armonizări a tuturor factorilor implicați, inclusiv cu marile ONG-uri de mediu. Astfel, legea păstrează amenzile uriașe pentru tăierile ilegale și transportul ilegal de lemn și diminuează amenzile uriașe pe motive administrative -spre exemplu s-a redus amenda pentru situația în care ștampila aplicată pe arborii care pot fi tăiați nu se distinge foarte clar.
Astfel de amenzi au paralizat sistemul și au dus la acutizarea crizei lemnului de foc; la creșterea prețului lemnului de foc; criza de resursă lemnoasă, inclusiv pentru industria mobilei; creșterea tăierilor ilegale pentru că silvicii, refuzând să marcheze arborii ce trebuiau tăiați, au determinat tăierea ilegală a lemnului de foc, de către populație, din pădurea proprie.
Tot marți a fost adoptat proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, iniţiativă elaborată şi votată de social-democraţi.
Potrivit noului act normativ, prețurile asigurării obligatorii se vor baza pe un tarif de referință calculat de ASF şi nu vor mai fi fixate prin lege. Totodată, au fost plafonate cheltuielile administrative ale asiguratorilor la procentul de 25%. O modificare importantă adusă de lege se referă la introducerea sistemului de decontare directă, care va avea loc între asigurătorii şoferilor implicaţi într-un eventual accident. Totodată, s-au înăsprit pedepsele pentru service-uri, în cazul în care folosesc piese contrafăcute sau neomologate, fapta devenind infracţiune sancţionată cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti, adoptat marți cu majoritate de voturi este, de altfel, o altă promisiune de campanie îndeplinită.
Această subvenţie se va acorda prin bugetul Ministerului Agriculturii, în perioada 2017 – 2020, și reprezintă pachete de sprijin în valoare de 10.000 de euro pentru porcii grași care se livrează și se clasifică în abatoare autorizate. În cadrul Programului carne de porc din fermele românești, un producător poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un pachet și maximum 250 de pachete de sprijin/an/beneficiar.
Un alt proiect de lege adoptat marți este cel privind majorarea cu 20% a cuantumului brut al salariilor de bază pentru  medicii militari, polițiști, funcționari publici din penitenciare, ANPC.
România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creștere din Uniunea Europeană atât față de trimestrul precedent, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut.
Programul de guvernare al PSD-ALDE produce rezultate spectaculoase și, odată în plus,dovedește cât de nefondate sunt criticile partizane și răuvoitoare.
Natalia Intotero,
Deputat PSD de Hunedoara