Curtea Constituțională amână pentru vineri dezbaterea privind legea de eliminare a 102 taxe

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, miercuri, pentru 16 decembrie, dezbaterea sesizării preşedintelui Klaus Iohannis în cazul legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat la finalul şedinţei că dezbaterile în acest caz au fost amânate pentru vineri, ora 11,00, pentru aprofundarea analizării dosarului.
„Am cerut celor două instituţii importante – Televiziunea şi Radiodifuziunea, răspunsurile le-am primit destul de târziu. Raportul a fost făcut în termen, dar nu au avut mulţi dintre colegii noştri timp să analizeze”, a explicat şeful CCR.
Întrebat dacă se poate vorbi şi de o presiune politică în acest caz, Dorneanu a spus: „În niciun caz, în niciunul din cazurile acestea nu putem vorbi de presiune politică. Singura presiune pe care ne-o facem noi nouă este ca în cazul taxelor şi impozitelor să ne pronunţăm cât mai repede pentru a putea fi avută în vedere decizia noastră la analizarea bugetului”.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, în urmă cu o lună, Curţii sesizarea de neconstituţionalitate asupra acestei legi.
Şeful statului subliniază, în sesizarea transmisă CCR, că legea vizează eliminarea unor taxe achitate de către persoanele fizice şi juridice pentru anumite servicii prestate de autorităţi şi instituţii publice, însă arată că prin conţinutul său normativ, precum şi din analiza modului în care a fost adoptată încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, la raporturile Parlamentului cu Guvernul, la rolul Executivului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.
Iohannis mai arată că unele dintre taxele propuse la eliminare asigură o parte dintre veniturile proprii ale unor instituţii şi servicii publice autonome. El precizează că Parlamentul nu a consultat Guvernul în cazul acestui act normativ şi nu a identificat în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii.
Şeful statului adaugă, în cererea de reexaminare, că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.
În ceea ce priveşte taxa radio-tv, el indică faptul că „neconcordanţa dispoziţiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor SRR şi SRTv şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune”.
Totodată, preşedintele Iohannis subliniază că eliminarea taxelor consulare atrage, în mod accesoriu, eliminarea posibilităţii de a încasa taxe de urgenţă pentru prestarea serviciilor în termen de 48 de ore.
„Prin diminuarea fondului taxelor de urgenţă, se creează un impediment în soluţionarea cazurilor umanitare, în lipsa măsurilor financiare compensatorii”, mai spune Iohannis.
El subliniază că prin eliminarea timbrului de mediu sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile, astfel că se impunea, pe de o parte, identificarea măsurilor compensatorii necesare respectării angajamentelor asumate şi, pe de altă parte, identificarea unei măsuri de descurajare a poluării.
Preşedintele Iohannis afirmă şi că legea stabileşte măsuri cu impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat. În context, el precizează faptul că la evaluarea impactului bugetar, respectiv la sustenabilitatea măsurilor, trebuiau avute în vedere inclusiv măsurile de relaxare fiscală instituite prin Codul fiscal, care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, precum şi normele adoptate deja care determină majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat.

Sursă: Agerpres