De unde se recoltează probele de apă analizate de ApaServ

Probele de apă analizate pentru determinarea parametrilor fizico – chimici și bacteriologici se recoltează din mai multe puncte, direct de la robinete, au precizat oficialii operatorului de apă și canalizare, ApaServ Valea Jiului SA.
”Noi avem Laboratorul central Dănuțoni, care face pe zi peste 300 de recoltări și analize de apă. Locațiile sunt luate aleatoriu, dar în principal sunt școli, restaurante, baruri, de la robinete. Pe lângă monitoring-ul acesta pe care îl facem noi, unde avem 300 de puncte de măsurare și pe Est și pe Vest, mai face analize și Direcția de Sănătate Publică, câteodată cu aceleași probe de apă sau iau probe diferite. Fiecare oraș este împărțit pe inele de presiune. Inelele acestea de presiune sunt și inelele de unde luăm noi  probe de apă, dar și DSP”, a declarat Cristian Ionică.
Pe lângă aceste analize zilnice, periodic două probe de apă sunt duse la Timișoara, pentru măsurarea inclusiv a radioactivității apei, asta deși în zona noastră nu sunt zăcăminte radiocative.
”Apa este atât de monitorizată încât din acest motiv noi suntem siguri și spunem că apa este de calitate”, a mai spus Cristian Ionică.
Analizele sunt făcute de personal calificat.
Cât privește posibilitatea apariției la robinetele consumatorilor a așa-numitei ”ape ruginite”, oficialii ApaServ spun că astfel de situații mai pot să apară după anumite lucrări executate, care pot duce la tulburarea apei ori, cel mai adesea, din cauza rețelelelor interioare, care însă sunt în responsabilitatea celor care locuiesc în imobilele respective.
ApaServ Valea Jiului SA a dat publicității valorile parametrilor analizați pentru apa potabilă, iar concluzia este că apa potabilă din Valea Jiului este propice consumului, nefiind semnalată nicio abatere de la valorile normale.
Calitatea apei potabile este analizată în mod constant, în laboratoare autorizate pentru efectuarea analizelor privind determinarea parametrilor fizico-chimici și bacteriologici.