Declic: UDMR continuă să manipuleze public în legătură cu protecția parcurilor naționale ale României. În ultimii 3 ani, doar ROMSILVA a tăiat din parcurile naționale 700.000 de metri cubi de lemn 

Declic: UDMR continuă să manipuleze public în legătură cu protecția parcurilor naționale ale României. În ultimii 3 ani, doar ROMSILVA a tăiat din parcurile naționale 700.000 de metri cubi de lemn 

Comunitatea Declic atrage atenția asupra manipulării venite din partea grupului parlamentar UDMR, care îi ia apărarea ministrului Tánczos Barna și spune că datorită acestuia „au fost demarate procedurile de extindere a ariilor strict protejate”. În realitate, în parcurile naționale SE TAIE, mai ales de către statul român, prin ROMSILVA. 

Proiectul de extindere a ariilor strict protejate, pe care îl invocă UDMR, a adus ZERO urmări privind protecția parcurilor naționale. Ministrul Mediului a lansat doar un proiect pilot, pentru un singur parc, Domogled. Dar nici măcar aici nu a extins suprafața protejată.

Ce se va face timp de doi ani în Domogled? Îl cităm pe ministrul Mediului: „Se va lucra la identificarea noilor suprafeţe cu adevărat valoroase” și „se va lucra la schimbarea  mentalităţilor factorilor interesați”(sursa: News.ro -august 2022 )

Dacă voia cu adevărat să protejeze parcurile naționale, atunci ministrul Mediului ar fi interzis imediat tăierile măcar în cele 12 parcuri care aparțin ROMSILVA, deci statului român.

Amânarea extinderii protecției stricte în parcurile naționale are efecte catastrofale asupra pădurilor de acolo. Conform datelor făcute publice de ROMSILVA, doar Regia Națională a Pădurilor a exploatat aproape 700 de mii de metri cubi de lemn din parcurile naționale, în ultimii trei ani”, a declarat Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei Declic. 

Cei 700 de mii de metri cubi tăiați reprezintă echivalentul unei păduri cu suprafața de 2000 de hectare. De asemenea, conform unui calcul făcut de jurnalistul de investigații, Andrei Ciurcanu, doar în Semenic a fost extras lemn cât să intre în 3.250 de vagoane. Adică o garnitură de tren lungă de la București până la Ploiești.

„Domnule ministru, sper că citiți și dumneavoastră aceste rânduri. Nu sunteți o victimă, sunteți un agresor. Un agresor al pădurilor din parcurile naționale. De aceea, trebuie să plecați ACUM de la Ministerul Mediului. A devenit evident că sunteți un om politic toxic pentru păduri”, i-a transmis activistul Antoniu Bumb ministrului.

Așa cum se poate vedea aici, ministrul Mediului a promis chiar de față cu reprezentanții Declic extinderea suprafețelor strict protejate din parcurile naționale. Asta nu l-a împiedicat, cum se vede în aceeași filmare, să spună că el nu a promis nimic, niciodată, comunității Declic.