Deputat PSD, în conflict de interese penal

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul deputatului PSD de Hunedoara Cornel Cristian Resmeriţă. Acesta şi-a angajat fratele la cabinetul parlamentar şi acum riscă închisoarea de la 1 la 5 ani.
 
CORNEL CRISTIAN RESMERIȚĂ a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a încheiat contractul civil nr. 529/2009, prin care fratele său, Lucian Marius RESMERIȚĂ, a fost angajat în funcția de consilier în cadrul Biroului parlamentar nr. 275 din localitatea Vulcan, Județul Hunedoara.
 
Beneficiul patrimonial obţinut în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 de către Lucian Marius RESMERIȚĂ, fratele lui CORNEL CRISTIAN RESMERIȚĂ, a fost de 56.876 Lei (aprox. 12.640 Euro).
 
Astfel, CORNEL CRISTIAN RESMERIȚĂ a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, precum și ale art. 71.
 
De asemenea, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către CORNEL CRISTIAN RESMERIȚĂ a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din noul Cod Penal al României. Deputatul riscă închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
 
CORNEL CRISTIAN RESMERIȚĂ a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. CORNEL CRISTIAN RESMERIȚĂ a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese administrativ și penal în cazul a 22 de foști sau actuali parlamentari care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. În ceea ce privește conflictele de interese de natură penală, instanța a dispus condamnarea la inchisoare cu suspendarea pedepsei și interzicearea unor drepturi în 11 cazuri (10 cazuri definitive cu drept de recurs și unul definitiv și irevocabil). Referitor la conflictele de interese administrative, din cele 22 de dosare, în 10 cazuri instanța a confirmat definitiv și irevocabil constatările A.N.I.
Sursa-stiripesurse.ro