Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  DNA: Primarul și viceprimarul din orașul Hârlău, reținuți pentru 24 de ore

  PUBLICAT ÎN

   
  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 21 respectiv 22 ianuarie 2016, a inculpaților:
   
  AMARIEI IOAN, șef al Ocolului Silvic Hîrlău, județul Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – luare de mită (3 infracțiuni),
  – abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (8 infracțiuni),
  – fals intelectual,
  – instigare la fals intelectual (5 infracțiuni),
  – participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual,
  – folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
   
  CERNESCU CONSTANTIN, primar al orașului Hîrlău, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – abuz în serviciu,
  – instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni),
  – instigare la fals intelectual,
   
  ȚĂPUȘĂ FLORIN, viceprimar al orașului Hîrlău, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – abuz în serviciu,
  – instigare la abuz în serviciu (2 infracțiuni),
  – efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană,
   
  VATAVU MIHAI, șofer personal al șefului Ocolului Silvic Hîrlău, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
   
  În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
   
  În perioada iunie–septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hîrlău și reprezentant al achizitorului – Direcția Silvica Iași, a pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) mai multe foloase, care au constat în:
  – 3 uși de garaj în valoare de 7.000 lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hîrlău,
  – neplata unei lucrări în valoare de 7.000 lei, pe care omul de afaceri o executase la locuința acestuia.
  Aceste foloase au fost obținute de inculpat fie amenințându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hîrlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face propunere la Direcția Silvică Iași, pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de martorul denunțător.
  În luna septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan, „a uitat” promisiunea făcută și i-a solicitat omului de afaceri 10.000 de lei din suma pe care acesta urma să o obțină din contractul respectiv.
  În perioada februarie – decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, în aceeași calitate, și-a încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că a dispus și a determinat mai mulți gestionari să elibereze diferite cantități de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară.
  Într-una dintre situații, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a beneficiat de ajutorul inculpatului Vatavu Mihai, șofer personal al acestuia, care a ridicat și transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidențele instituției al cărei angajat era.
  Mai mult, la data de 11 august 2015, același inculpat, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hîrlău, nu a dispus măsurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantități de material lemnos de la o persoană, ce fusese depistată de către angajați ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare transportând materialul respectiv fără documente legale.
  În unele dintre cazuri, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a acționat la instigarea inculpatului Cernescu Constantin, primar al orașului Hîrlău.
  Acționând în maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu necuantificat până în prezent instituției pe care o conduce, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos.
  În aceeași perioadă, inculpatul Amariei Ioan, în calitatea de șef al Ocolului Silvic Hîrlău, a luat cunoștință prin prisma atribuțiilor de serviciu, despre o sesizare depusă la Comisariatul Regim Silvic Suceava, care-i privea pe mai mulți pădurari aflați în sfera sa de influență și a aflat detalii referitoare la activitatea de control ce urma a fi demarată în vederea verificării aspectelor reclamate.
  În același context, la data de 22 octombrie 2015, inculpatul l-a anunțat pe unul din cei reclamați, i-a dat indicații cu privire la perioada exactă a controlului ce urma să aibă loc și ce aspecte trebuie să remedieze sau să ascundă în vederea eludării activității respective, prin aceasta urmărind să obțină un folos nepatrimonial pentru acel angajat.
  La data de 17 decembrie 2015, inculpatul Cernescu Constantin, în calitate de Primar al Orașului Hîrlău, a dispus și a determinat un subaltern să întocmească un proces verbal de recepție în care să consemneze faptul că lucrarea „Extindere rețea alimentare cu apă și branșamente în Pîrcovaci zona Anișoara Smit și Pod Hrisculeni” era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate.
  Astfel a fost creată o pagubă Primăriei Hîrlău în cuantum de 2433.43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate dar achitate de către unitatea administrativ teritorială.
  În perioada august – septembrie 2015, inculpatul Țăpușă Florin a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de viceprimar al orașului Hîrlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăți comerciale (ce deține un restaurant, o pizzerie și o florărie), s-a implicat în negocierea și încheierea de contracte, a ținut legătura cu consultanți ai firmei, a primit comenzi în numele societății și a efectuat plăți către angajați.
  În aceeași perioadă, inculpatul Țăpușă Florin, în calitate de viceprimar al orașului Hîrlău, a determinat un angajat al Poliției Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca șoferul să plătească taxa de 250 lei expres prevăzută de o Hotărâre a Consiliului Local.
  În aceeași calitate, inculpatul a dispus unui angajat aflat în subordinea sa ca în timpul orelor de program pentru care era pontat să aducă la îndeplinire activități de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hîrlău.
   
  Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 22 ianuarie 2016, Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
   
  În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

  SPONSORIZATE

  Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

  Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

  Senatoarea Lucica Dina Muntean și-a dat demisia din PNL!

  „După anunțul primarului Tiberiu Iacob Ridzi că va candida pentru un nou mandat din...

  Află cum te poți recupera după un infarct miocardic cu doar 20 de ședințe de oxigenoterapie în capsulă hiperbară!

  Ai rămas cu hipertensiune arterială, iar din aceasta cauză nu te poți liniști crezând...

  Cum să rezolvi problema veniturilor mici și să obții un certificat de competențe profesionale ca și Mecanic Auto în doar 3 zile?

  Lucrezi de ani buni în domeniul mecanicii auto dar veniturile tale sunt încă foarte...

  TE-AR PUTEA INTERESA

  Donald Trump, Împușcat la un Miting Electoral în Pennsylvania: Două Persoane Decedate!

  Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a fost împușcat în timpul unui miting...

  Pisică salvată de pompieri după ce a căzut într-un canal în Petroșani

  O pisică a fost salvată ieri de către pompierii Detașamentului Petroșani, după ce a...

  IMPLICAT ÎNTR-UN ACCIDENT RUTIER MORTAL, ARESTAT PREVENTIV 

  În dimineața zilei de 12 iulie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a fost...