Documentarul ”Planeta Petrila”- proiectat la Amsterdam

0

Realizat de regizorul Andrei Dăscălescu, la inițiativa reputatului caricaturist Ion Barbu, cel care s-a luptat pentru a păstra clădirile istorice ale fostei mine Petrila,  filmul documentar ”Planeta Petrila” va avea premiera mondială luna viitoare, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016.
 
IDFA este cel mai mare eveniment mondial dedicat documentarelor iar producția „Planeta Petrila” a fost inclusă în „First Appearance” Competition, secțiune dedicată regizorilor aflați la primul sau la al doilea documentar.
”Planeta Petrila” urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă.
Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.
Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.
”Planeta Petrila s-a născut în 2013. De atunci, am documentat Petrila, lupta pentru salvarea de la demolare a clădirilor istorice ale Minei Petrila, evenimente culturale și ultimele clipe de viață ale Minei Petrila. Am creat o colecție impresionantă de fotografii, o parte dintre ele document. Am făcut parte din expoziția Shrinking Cities în Romania, la MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană din București. (…) Filmul are durata de 1h 26min și este realizat de Andrei Dăscălescu, care a mai câștigat competiția festivalului de la Amsterdam în 2009, cu documentarul Constantin and Elena”, spune caricaturistul petrilean, Ion Barbu. Premiera în România a documentarului realizat în Valea Jiului va avea loc în 2017.

ALTE ARTICOLE INTERESANTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here