Documentarul video Marea Unire – România, la 100 de ani – în Piața Ovidiu din Constanța

Duminică, 29 iulie 2018, în Piața Ovidiu din Constanța, a fost proiectat documentarul AGERPRES „Marea Unire – România, la 100 de ani”, în fața a peste două sute de spectatori, printre care și viceprimarul Costin Răsăuțeanu. Astfel, localnicii și turiştii pezenți au vizionat, în aer liber, filmul special realizat de Agenția Națională de Presă pentru marcarea celor 100 de ani de la Marea Unire.
Prezent la eveniment, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a declarat: „Filmul urmăreşte două perioade foarte importante, Marea Unire şi cel de Al Doilea Război Mondial. Am încercat să nu ne concentrăm doar pe Marea Unire, din două motive: documentarea necesară pentru perioada respectivă – foarte anevoioasă, şi materialele video, dar nici oamenii nu mai sunt atât de uşor de găsit. Avem un domn de 107 ani, în film, care a prins cele două războaie mondiale, avem istorici din Bucovina de Nord, (…), din Republica Moldova, îl avem pe domnul Ioan Aurel Pop pe vremea când era doar rector la UBB. Colegii mei au încercat să creeze un mix între istorie, partea istorică spusă de istorici foarte competenţi, cu poveşti de viaţă reale, trăite de nişte personaje extraordinare, pe care le veţi vedea în film, oameni simpli, dar cu poveşti care ne conectează practic cu ceea ce a însemnat Marea Unire, dar şi marea despărţire din 1940 şi ce a urmat după aceea”.
Evenimentul de la Constanţa a fost organizat de AGERPRES în colaborare cu Primăria Municipiului Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.
De asemenea, sâmbătă, 28 iulie, documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” a fost proiectat la Festivalul de Film „Cinevil”, la Râmnicu Vâlcea, în cadrul unor manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri şi Zilei Imnului Naţional, iar duminică a fost văzut și în cadrul celei de a XXV-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală, într-una dintre clădirile din Vechea Cetate.
Documentarul video a ajuns în peste douăzeci de oraşe din ţara noastră și continuă să ducă, în și mai multe locuri din România, dar și din străinătate, povestea emoționantă, dar și lecția de istorie, pe care le întruchipează.
 
Despre filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani”
Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.
Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.
Trailerul documentarului poate fi accesat la: https://goo.gl/3V2Xfa.
 
Susținut de Centenarul Filmului Românesc, Institutul Cultural Român; văzut de Radio Guerrilla; parteneri media: Antena 3, Europa FM, Radio România, TVR.