Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, copiii-minune ai alpinismului românesc,uciși de marea lor pasiune

Sportul românesc este în doliu. Dor Geta Popescu, copilul-minune al alpinismului românesc, se află printre victimele avalanșei care a surprins sâmbătă un grup de șapte alpinişti sub vîrful Peleaga, în Retezat. Doi copii, printre care și cunoscută alpinistă, și-au pierdut viața. Celălalt copil care și-a pierdut viața în avalanșă este Erik Gulacsi, un alt copil minune al acestui sport. În urmă cu câteva luni reușise să bată recordul de vârstă al vârfului Elbrus, 5642 de metri.
Sora ei e tot alpinistă

În vârstă de 14 ani, Dor Geta Popescu este sora mai mică a Crinei Coco Popescu, şi ea o alpinistă de mare succes încă de la vârsta copilăriei. Pe 4 decembrie 2016, Dor Geta Popescu devenea cea mai tânără alpinistă din lume care escaladează vârful Giluwe (4.367 m), din Papua-Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania.
Pentru ea era al șaselea din cei șapte vulcani cei mai înalți de pe fiecare continent ai Circuitului 7 Volcanoes.
La 10 ani, Dor Geta Popescu a urcat până la 5.137 de metri, pe un vulcan din Asia, al doilea cel mai înalt vulcan al Asiei, după Damavand (5.610 metri / Iran).
“Cu Geta am urcat pe munte de când avea vreo şase ani. Face patru antrenamente la panoul de escaladă pe săptămână, iar când i-am propus să mergem pe munţi înalţi a fost extrem de încântată”, declara în urmă cu ceva timp tatăl alpinistei, Ovidiu Popescu.
Drama este că tocmai pasiunea pentru care a renunțat la copilărie a ucis-o. A murit pentru un vis care nu se va mai îndeplini niciodată pentru ea.