Drepturile ONG-urilor restrânse. Mafia imobiliară favorizată?

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să dezbată, astăzi, sesizarea din partea parlamentarilor de la USR şi Forţa Dreptei asupra legii care ar restrânge dreptul ONG-urilor de a se adresa Justiţiei.

Este vorba despre obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, pentru modificarea şi completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului şi pentru modificarea şi completarea Legii contenciosului administrativ 554/2004. USR şi Forţa Dreptei au atacat la CCR iniţiativa legislativă pe motiv că limitează „drastic” capacitatea ONG-urilor de a se adresa Justiţiei atunci când au suspiciuni că anumite construcţii ar fi ridicate cu încălcarea prevederilor legale.

Actul normativ ar favoriza „mafia imobiliară”, susţin reprezentanţii celor două partide. „Legea restrânge, în mod profund neconstituţional, accesul la Justiţie, prin reducerea radicală – de la 5 ani la 1 an – a termenului în care organizaţiile civice pot ataca în instanţă hotărârile prin care sunt aprobate documentaţiile construcţiilor. Totodată, legea scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenţie”, arată USR. În sesizarea depusă la CCR se invocă şi lipsa fundamentării temeinice şi încălcarea unor convenţii internaţionale în materia drepturilor omului la care România este parte.