Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  Economia națională este subminată de decizia de a închide minele din Valea Jiului

  PUBLICAT ÎN

   
   
  Minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului vor intra în programul de închidere a minelor până în 2018 și doar minele Livezeni și Vulcan vor mai face parte din Complexul Energetic Hunedoara, este decizia luată de Ministerul Energiei.
   
  Nu doar minele vor fi afectate de decizia ministerului ci și termocentralele, astfel că vor mai rămâne două grupuri de producere a energiei, unul la termocentrala Paroșeni și celălalt la Mintia, grupuri care au împreună 400 de MW. Nici acest plan de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara, care nemulțumește pe toată lumea, nu este bătut în cuie și trebuie avizat de Comisia Europeană. Totodată, nu există nici certitudinea că după restructurare CEH va scăpa de faliment. ”Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșani și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent”, declară ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Acesta a mai spus și că România va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană și planul de închidere a minelor până în 2018. În acest plan au fost incluse anii trecuți alte trei mine din Valea Jiului, care nu au mai făcut parte din CE Hunedoara la înființarea complexului.
  ”Din cele patru mine din prezent din cadrul complexului, Livezeni și Vulcan par a fi cele viabile, iar celelalte două, Lonea și Lupeni, vor intra în programul de închidere până în 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeană”, mai precizat Grigorescu.
   
  Economia națională este subminată
   
  O reacție vehementă la anunțul ministrului Grigorescu cu privire la închiderea minelor  o are senatorul Văii Jiului, Haralambie Vochițoiu. Parlamentarul îi cere premierului Dacia Cioloș să intervină la stoparea subminării economiei naționale. ”Domnule ministru, nu cunoaşteţi adevărul, nu? Vi-l spun aici: eu am respectat „nivelul parlamentar” şi am dat credit Ministerului Energiei în faţa salariaţilor ca să păstrez un aer constructiv pentru salvarea zonei şi a ceea ce a mai rămas din activitatea miniero-energetică. Iar dumneavoastră aţi acţionat fără niciun fel de emoţie, fiindcă la o simplă remaniere plecaţi şi nu daţi socoteală oamenilor al căror destin l-aţi decis. Domnule prim-ministru, Dacian Cioloş, vă rog să fiţi TEHNOCRAT şi să interveniţi. Opriţi subminarea economiei naţionale derulată ani la rând prin societăţi din judeţul Hunedoara. De la an la an îmbunătăţiţi formula şi îngropaţi  încă „un deget” din speranţa nutrită  de românii care nu agreează interesele unor grupuri nefaste economic şi social”, cere Vochițoiu. CE Hunedoara se află în insolvență din 7 ianuarie 2016 și are 6.300 de angajați, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni. Sindicaliștii din cadrul CEH cred că soluția ministerului este una dezastruoasă pentru județul Hunedoara, în condițiile în care doar două mine vor fi păstrate și mii de mineri și energeticieni vor rămâne fără locuri de muncă după anul 2018, dar nu vor putea nici să se pensioneze pentru că nu îndeplinesc condițiile.

  SPONSORIZATE

  CNAIR: RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE ( >12 T) PE FONDUL CODULUI ROȘU DE CANICULĂ

  În contextul avertizării de cod roșu de caniculă emisă de Administrația Națională de Meteorologie...

  ITM HUNEDOARA: Măsuri de protecție în perioade cu temperaturi extreme ridicate

  (ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr.99 din 29 iunie 2000)În sensul O.U.G nr.99/2000, prin temperaturi extreme...

  STS: Mii de apeluri la 112 în weekendul cu primul cod roșu extins de caniculă

  Pe perioada de valabilitate a primului cod roșu de caniculă extins pentru mai mult...

  Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

  Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

  TE-AR PUTEA INTERESA

  GUVERNUL ROMÂNIEI INTRODUCE MĂSURI STRICTE PRIVIND SIGURANȚA RUTIERĂ: PERMISUL DE CONDUCERE POATE FI REȚINUT PENTRU 72 DE ORE

  Începând de astăzi, șoferii români care refuză testarea pentru alcool sau substanțe psihoactive, ori...

  MEDIC STOMATOLOG, UCIS ÎN PROPRIUL CABINET

  Un medic stomatolog din Brăila a fost găsit mort în propriul cabinet, într-un incident...

  AUTOTURISM RĂSTURNAT PE AUTOSTRADA A1 ÎN ZONA PECICA

  Astăzi, pe autostrada A1, la kilometrul 568, în zona Pecica, un autoturism s-a răsturnat...