Editorial Robert Wagner: COVID-19. Petroșani și Deva. Primar vs. politician. Diferența dintre implicare și nepăsare!

Două situații oarecum identice, două spitale de urgență afectate de noul coronavirus. Cel aflat în subordinea Primăriei Petroșani devine funcțional 100 la sută la scurt timp. Cel din Deva, aflat în subordinea iluștrilor conducători ai Consiliului Județean Hunedoara, spital care ar fi trebuit să ne trateze în cazul unor infecții cu noul coronavirus, închis total și băgat în carantină.

 

Am decis să scriu aceste rânduri după o observație amară, după ce m-am convins că unii dintre politicienii noștri sunt doar pentru ei, niciodată pentru noi. Este un punct de vedere personal pe care probabil că unii dintre dumneavoastră, cititorii, nu-l împărtășiți. Sau poate că da! Poate că în sinea dumneavoastră admiteți că așa stau lucrurile. Din diferite motive ori simpatii n-ați putea fi de acord cu mine. Cunosc comunitatea Văii Jiului, m-am născut aici și am încercat să ajut atât cât am putut. Constat cu amărăciune că doar noi ne putem ajuta, doar pe noi ne putem bizui la nevoie, iar solidaritatea minerească ne face mai buni în aceste vremuri grele. Și am să vă arăt, punctual, în rândurile de mai jos de ce cred aceste lucruri triste.

Avem două situații oarecum identice, două spitale de urgență afectate de noul coronavirus. Cel aflat în subordinea Primăriei Petroșani devine funcțional 100 la sută la scurt timp. Cel din Deva, aflat în subordinea iluștrilor conducători ai Consiliului Județean Hunedoara, spital care ar fi trebuit să ne trateze în cazul unor infecții cu noul coronavirus, închis total și băgat în carantină. Marii conducători ai Consiliului Județean Hunedoara se trezesc acum și alocă bani Spitalului de Urgență Deva, de parcă abia acum au aflat de virusul ucigaș. Ba chiar își fac un titlu de glorie. În goana după voturi au uitat de oameni. Trist!

COVID-19 Petroșani

-O pacientă cere ajutor medical la Spitalul de Urgență Petroșani. DSP Hunedoara o are în listă ca suspect de COVID-19, dar nu informează pe nimeni. Pacienta este ajutată de cadrele medicale iar infectarea lor este iminentă. Jandarmii informează conducerea Spitalului de Urgență Petroșani despre pacienta cu coronavirus.

-La Petroșani se iau toate măsurile astfel încât angajații și pacienții să fie protejați. Se raportează real, se conștientizează riscul, se cere ajutor public. Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, știe că-și va atrage antipatii și comentarii negative, dar își asumă și recunoaște că unitatea are nevoie de donații, de sprijin din partea tuturor. Primăria alocă fonduri, taie de la alte capitole și direcționează banii către spital. Locuitorii Văii Jiului sar să ajute, minerii sunt solidari. Primăria suplimentează imediat fondurile destinate în acest an Spitalului de Urgență Petroșani. Banii sunt trimiși pentru a se cumpăra ventilatoare, echipamente necesare în cazul în care vor fi oameni în stare gravă.

-La Petroșani se cumpără în regim de urgență dezinfectanți, se spală cartierele, străzile, scările blocurilor cu clor. Piețele, parcurile, instituțiile școlare sunt dezinfectate. Se face tot ce este posibil pentru a se reduce riscul contaminării cu acest nou coronavirus. Iacob-Ridzi nu este nici pe departe primarul perfect dar este prezent când este cel mai mult nevoie de el. Se implică, ajută, cere public oamenilor să  respecte solicitările autorităților. Le răspunde oamenilor, se consultă cu ei și intervine acolo unde a omis sau i se cere. Lucrurile sunt sub control, petroșănenii văd că se fac eforturi pentru a fi în siguranță. Nu mai apar noi îmbolnăviri. Știu că au pe cine să se bazeze în momente critice. Iacob-Ridzi a lucrat în mină, a lucrat în subteran cu ortacii, știe ce înseamnă pericolul și că trebuie să-ți ajuți ortacul. Cred cu tărie că Tiberiu Iacob – Ridzi va trebui să arate aceeași implicare de care a dat dovadă în această perioadă și în viitor, indifirent de poziția pe care o va ocupa.

COVID-19 DEVA

-La Deva, virusul ucigaș se împrăștie printre personalul medical și pacienți. Totul se ține sub tăcere, iar medicii și pacienții sunt victime. Se infectează. Sunt izolați în spital de unde unii încearcă să fugă. Consiliul Județean Hunedoara tace în tot acest timp.  Blamează prefectul că a suspendat managerul spitalului, manager pus de PSD. Consiliul Județean Hunedoara bate apa în piuă cu achiziționarea unui aparat de depistare a noului coronavirus, iar medicii urlă că nu au echipamente de protecție. Administratorul public al județului, Costel Avram a avut numeroase ieșiri înainte de pandemie în care arăta preocuparea CJ Hunedoara față de Spitalul Județean de Urgență Deva. Numai că preocuparea pare că a fost degeaba dacă ne uităm în ce situație e unitatea medicală.

Avram – donații la Deva

Costel Avram datorează cariera lui politică în mare măsură și petroșănenilor. A fost trimis la Consiliul Județean Hunedoara și chiar în Parlamentul Românie cu voturile minerilor. Acum este administrator public al județului, la Consiliul Județean Hunedoara și candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Petroșani. Am constatat cu amărăciune că domnul Costel Avram n-a întors o privire către petronăneni în aceste vremuri grele, sau poate n-am văzut eu. Nici un cuvânt despre Spitalul de Urgență Petroșani, nici măcar un gând. Domnul Costel Avram, un petroșănean primit cu brațele deschise de mineri, pare că a uitat de solidaritatea ortacilor. Jos pălăria pentru gestul său de a dona din salariu suma de 5000 de lei către Spitalul Județean Deva. Aveați tot respectul nostru dacă ați fi donat și pentru sănătatea concetățenilor dumneavoastră, pentru cei din Petroșani. Domnul Costel Avram alături de alții au donat spitalelor din Hațeg și Hunedoara viziere și costume de protecție impermeabile. Din păcate nu și la Petroșani. Domnul Avram are tot dreptul să aleagă unde-și donează banii. Nu poate fi acuzat că nu mai simte minerește, că a uitat de solidaritatea ortacilor. Domnul Avram a stat mai puțin printre mineri chiar dacă a fost angajat și la mina. Probabil că n-a deprins îndeajuns acestă calitate.

La fel de mâhnit sunt și de gestul președintelui CJ Hunedoara. Nici acesta nu s-a uitat mai apăsat către Petroșani. Sunt mâhnit pentru că majoritatea PSD și șefia CJ Hunedoara se datorează în mare parte Văii Jiului. Minerii nu poartă pică dar nici nu pot fi păcăliți a doua oară, nu toți!