Editorial Robert Wagner: Incompetența dusă la rang de artă!

Nu sunt un adept al conspirațiilor, nu le văd peste tot. Sunt susceptibil în anumite situații și-mi pun întrebări. E firesc, e datoria mea să-mi pun întrebări, de aceea fac această meserie. Am ținut să fac mențiunea aceasta dată fiind situația ciudată prin care trecem. Așa că mă întreb dacă cei responsabili sunt chiar atât de incompetenți sau este vorba de mai mult. Se acționează criminal pentru interese obscure, se joacă viețile oamenilor pentru voturi, se dorește ca lucrurile să degenereze? Este bine știut faptul că în Valea Jiului s-a mai acționat de această manieră în trecut. Se știe că oamenii au fost sacrificați de niște monștrii vanitoși. Se repetă situația?

 
Zilele trecute aflam că un pacient moare la Spitalul de Urgență din Petroșani, bolnav aflat în stare critică după un accident casnic. Este vorba de o femeie transferată de la Spitalul Județean de Urgență Deva la Petroșani. Era infectată cu noul coronavirus COVID -19. Nimeni nu spune nimic despre infectarea cu virusul ucigaș. Sincronizarea este ”perfectă” dacă ne uităm puțin la fapte.
-Spitalul de Urgență Petroșani își revine după închiderea unor secții. Personalul medical, asistente, toți cei aflați în izolare din cauza unei paciente inconștiente vor să reînceapă munca. Este nevoie de ei ca de aer. Spitalul de Urgență Petroșani acoperă toată Valea Jiului, deci nu doar municipiul Petroșani. Viețile oamenilor depind de această unitate medicală. În unele cazuri trebuie acționat în minute. Când spitalul este iarăși funcțional, cineva are grijă să strice lucrurile. Dacă privim în urmă ceva este suspect, nu se leagă, pentru că se repetă exact ”când trebuie”.

Să privim faptele

-Managerul unității medicale din Petroșani nu este anunțat de Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara despre o tânără aflată în izolare. Femeia se duce ”pe ascuns” la spital și este infectată cu COVID-19, dar nu spune. Răspândește imediat virusul printre pacienți și personalul medical. Nimeni nu știe, nu avea de unde! Un jandarm dă alarma, o vede pe lista lui cu persoanele aflate în izolare și-l informează pe managerul Spitalului de Urgență Petroșani. Deci nu DSP-ul anunță, nu alte autorități competente, nimeni abilitat. Femeia este doar inconștientă, nu poate fi bănuită de altceva. DSP-ul are specialiști pregătiți tocmai pentru a acționa când e vorba de sănătatea populației, de a coordona, de a ajuta. Nimeni de acolo nu o face.
– Cu eforturi supraomenești spitalul este readus la funcționarea optimă. Toată comunitatea pune umărul, solidaritatea minerească se vede imediat. Oamenii știu că dacă nu se ajută între ei nimeni nu o face. Petroșaniul a fost tot timpul ”Cenușăreasa” județului, bun la vot și cam atât. La fel și celelalte localități din Valea Jiului, chiar dacă cei aflați în fruntea lor susțin altceva. Am mai vorbit într-un editorial despre asta. Se donează, fiecare cum și cât poate după un apel al primarului. Afaceristul Adi Rus donează bani și echipament medical, Siminel Iordache contribuie și el, alți afaceriști, oameni mai bogați sau mai săraci. Iacob-Ridzi deschide lista donațiilor în tăcere. Cum nu face public acest lucru este bălăcărit de trompete. Culmea este că printre cei mai vocali sunt și infractori. Unul dintre ei nici drept de vot nu are. Individul urlă cât îl țin puterile, dar n-ar trebui să ne mirăm. Este tipic pentru un partid să se încojoare de interlopi și infractori, am văzut asta.
– Când lucrurile sunt în ordine la Petroșani, o nouă lovitură ne este dată. Spitalul de Urgență Petroșani este solicitat să primească o pacientă cu arsuri de la Spitalul Județean de Urgență Deva. Pacienta este trimisă cu o ambulanță către Petroșani, dar nimeni nu spune despre ea nimic. Nici DSP-ul, nici cei de la Deva aflați în plin focar de COVID-19, nimeni nimic.  Se dovedește că femeia este infectată cu virusul ucigaș. Ambulanțierul, asistentele, întreg personalul care a fost în contact cu pacienta infectată intră în izolare, în total 13 persoane.  Oamenii așteaptă rezultatele iar viețile lor sunt puse în pericol de nepăsarea și inconștiența unor indivizi. Din fericire, dacă putem spune așa, chirurgul Alin Vasilescu, cel care conduce Spitalul de Urgență Petroșani era totuși pregătit să lupte cu incompetența și nepăsarea unora. A izolat pacienta infectată încă de la bun început fără să-i aștepte pe ”iluștrii” de la Deva să-i spună dacă pacienta e pericol epidemiologic. Așa că avem încă sprijin în caz de nevoie deși pare că unii vor contrariul.
Toate aceste ”greșeli” mă fac să mă întreb dacă nu sunt voite? Cine se joacă cu viețile locuitorilor Petroșaniului, ale ortacilor Văii Jiului? Că sunt indivizi obscuri care cred că ar avea de câștigat de pe urma unei situații critice la Petroșani este limpede. În acest fel și-ar ascunde nepuțința, ar ascunde dezastrul manageriat de ei, faptul că au făcut din Deva al treilea focar din țară de COVID-19. Dacă o fac intenționat sau doar din prostie rămâne de văzut.
 
Citește și:

Editorial Robert Wagner: COVID-19. Petroșani și Deva. Primar vs. politician. Diferența dintre implicare și nepăsare!