Emil Părău- omul care crede că fără credință în Dumnezeu nimic nu se poate realiza

„Drumul crucii”, povestea care atrage la Lupeni mii de turiști și localnici
Emil Părău este unul dintre oamenii de afaceri din Valea Jiului care a considerat tot timpul că trebuie să dea ceva înapoi comunității de unde se trage. Fără credință nu ar fi putut să-și ducă la bun sfârșit planurile, iar Părău n-a ezitat niciodată să ajute biserica, localnicii, pe oricine îi cerea ajutorul. Fără să urmărească un profit din acest lucru, Emil Părău aduce mii de oameni în Valea Jiului, în Vinerea Mare , la o procesiune unică. Astfel, credincioşii  ortodocşi și nu numnai din întreaga ţară participă în Vinerea Mare, la  Lupeni, la „Drumul crucii”. Procesiunea religioasă pleacă din centrul municipiului Lupeni, din Cimitirul Eroilor şi ajunge până pe muntele Straja. Credincioşii poartă pe umeri o cruce de peste 100 de kilograme, care  măsoară 4,40 metri lungime şi 2,20 metri lăţime. Pe cruce sunt imagini sculptate cu cele 14 popasuri care se fac pe drumul până la Schitul Straja, iar crucea conţine o bucată din Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, adusă de pe muntele Athos şi este sfinţită în fiecare an de un sobor de preoţi de la mănăstirile din judeţele Hunedoara şi Gorj.
„Drumul Crucii“ are o lungime de 10.145 de metri, iar pe traseu pelerinii vor face 14 opriri, în locuri marcate, unde preoţii vor citi din Cartea Sfânta cele 12 Evanghelii. Cele mai importante popasuri sunt ultimele două, care simbolizează Luarea de pe Cruce şi Punerea în Mormânt a lui iisus hristos. Întregul traseu se parcurge în aproximativ patru ore şi se desfăşoara pe drumul ce leagă municipiul Lupeni de schitul aflat în muntele Straja, la peste 1.700 de metri altitudine.
drumul crucii straja (2)_resize
„Drumul Crucii“ a fost iniţiat de Emil Părău, după ce a finalizat construcţia schitului Straja. Mii de credincioşi din întreaga ţară vin an de an în Lupeni pentru a rememora patimile lui Iisus.drumul crucii straja_resize