Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  EPPO efectuează percheziții în România și Spania pentru a investiga frauda de 10 milioane de euro

  PUBLICAT ÎN

  (Luxemburg, 7 iunie 2024) – Într-o anchetă condusă de Parchetul European (EPPO) din București (România), au fost efectuate mai multe percheziții în România și Spania, în cadrul unei investigații privind o fraudă în achiziții publice de 10 milioane de euro care implică Fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii de apă și îmbunătățirea eficienței energetice.

  EPPO din București și oamenii legii au efectuat șase percheziții în județul Hunedoara (România). S-au obţinut documente şi de la un spital şi o firmă publică – beneficiarii fondurilor. O percheziție a fost efectuată și în Andaluzia (Spania), de către EPPO din Madrid.

  Pe radarul EPPO sunt două proiecte: unul pentru modernizarea infrastructurii de apă în județul Hunedoara, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare al Fondului de Coeziune; și altul pentru îmbunătățirea eficienței energetice la un spital, finanțat din Programul Operațional Regional al Fondului de Dezvoltare Regională.

  Din probele strânse rezultă că, în cadrul procedurilor de achiziție publică, un grup de firme care au aplicat pentru executarea lucrărilor au prezentat documente și declarații false, în vederea atribuirii contractului. În special, aceștia au atestat că grupul de companii ar include o societate cu sediul în Spania, care deținea cunoștințele tehnice și capacitatea profesională de a executa proiectul – ceea ce era esențial pentru îndeplinirea cerințelor procedurii publice. Cu toate acestea, conform anchetei, compania din Spania nu a îndeplinit de fapt aceste cerințe.

  Trei persoane fizice și două companii sunt cercetate în legătură cu acest caz. Ancheta este în derulare, pentru a se stabili natura și amploarea activităților infracționale suspectate.

  Pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a dispus, de asemenea, sechestrarea unor bunuri în valoare de până la 10 milioane EUR.

   

  Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele judecătorești române competente.

   

  Ancheta și perchezițiile au contat pe sprijinul: în România, a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați din București; Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice; Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara (Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara); Inspectoratul General al Poliției Române – Unitatea de Analiză a Informațiilor; și Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara (Brigada Mobilă de Jandarmi Timișoara), iar în Spania, Guardia Civil; Unitatea Tehnica Politie Criminala UTPJ; UOPJ Cadiz; Echipa de combatere a spălării banilor; și Echipa PJ Barbate.

  EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

  SPONSORIZATE

  Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

  Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

  Călin Petru Marian: Susținem scăderea tarifelor la apă, canal și la colectarea deșeurilor!

  Din postura de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Călin Petru Marian, candidatul PNL la...

  Călin Petru Marian: „Mintia are viitor! S-au făcut pași concreți importanți pentru realizarea investiției de peste un miliard de euro”

  Călin Petru Marian, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, transmite...

  Călin Petru Marian: Un sfert de secol de administrație publică, în slujba cetățenilor!

  Călin Petru Marian este candidatul PNL pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara. Este...

  TE-AR PUTEA INTERESA

  Un hunedorean a crezut în dragostea cumpărată cu bani

  Bărbatul s-a îndrăgostit de o tânără și i-a făcut diferite cadouri gândindu-se că și...

  I-a dispărut autoturismul din fața casei

  I-a dispărut autoturismul din fața casei Un tânăr de 24 de ani, din Deva, a...

  Teroare în centrul Devei

  Un individ băut bine a pus pe jar autoritățile după ce a amenințat mai...