EXCLUSIV-RAPORT DIN 08.07.2013

  ROMÂNIA
                                            MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
                                INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE
                      DIRECŢIA DE COMBATERE A CRIMINALITĂŢII ORGANIZATE
             BRIGADA DE COMBATERE A CRIMINALITATII ORGANIZATE ALBA IULIA
                                     Comisar şef de poliţie TRAIAN BERBECEANU
RAPORT
din data de 08.07.2013
Cu privire la aspectele sesizate de D.I.I.C.O.T. cu nr. 2974/26.03.2013 am onoarea să raportez următoarele:
La data de 22.07.2012 am primit în birou pe inspector de poliţie GOAGĂ ALEXANDRU MIHAI şi pe inspector principal de poliţie GEOGEAN SEBASTIAN GHEORGHE care mi-au raportat faptul că în urma unor activităţi investigativ- operative au stabilit că angajaţii SC GIRO SRL Alba Iulia sunt implicaţi în contrabanda cu ţigări. Societatea respectivă are ca obiect de activitate transportul de mărfuri dinspre România spre ţările Uniunii Europene, folosind în acest sens autotiruri. Din activităţile pe care le desfăşuraseră cei doi ofiţeri a rezultat faptul că şoferii acestei societăţi cumpărau ţigări timbrate de la o societate comercială de pe raza municipiului Alba Iulia, respectiv SC VINERSAR SRL(având ca obiect de activitate comercializarea în regim en-gros de ţigarete şi alte produse), ţigări care ulterior erau disimulate printre mărfurile legal transportate şi vândute pe piaţa neagră din Marea Britanie. De asemenea, existau informaţii din care rezulta faptul că patronii acestei societăţi cunoşteau despre implicarea şoferilor în activităţile infracţionale şi agreau acest fapt.
Mai mult, din investigaţiile desfăşurate de cei doi poliţişti s-a stabilit că reprezentanţii acestei societăţi comerciale erau implicaţi şi în contrabandă cu ţigări netimbrate provenite din Republica Moldova şi Ucraina. Cu aceste mărfuri şoferii se aprovizionau de la contrabandişti din judeţele Hunedoara şi Arad, ţigările fiind de asemenea ascunse între mărfurile legal transportate, activităţi ce se desfăşurau în parcarea unei pensiuni din localitatea Baia de Criş, jud. Hunedoara. Referitor la acest aspect poliţiştii au realizat anterior şi o supraveghere a acestei locaţii constatând că activităţile suspecte se desfăşurau după lăsarea întunericului. De la această locaţie autotrenurile SC GIRO plecau spre punctul de frontieră în coloană de 2-3-4 autovehicule, existând informaţia că procedau în acest fel întrucât în prima maşină se aflau doar mărfuri legale, şoferul acesteia comunicând prin telefon sau aparatele de emisie-recepţie aflate la bord dacă sunt probleme în punctele de trecere a frontierei. Faţă de cele raportate de cei doi ofiţeri le-am recomandat să întocmească un proces verbal de sesizare din oficiu în care să materializeze informaţiile obţinute în cadrul activităţilor de investigaţii.
La două zile după aceasta la mine la birou s-a prezentat subcomisar de poliţie MUNTEAN ALIN MIREL având asupra sa procesul verbal de sesizare din oficiu pentru o lucrare penală din conţinutul căreia rezulta că reprezentanţii societăţii de transport TABITA TOUR sunt implicaţi în contrabandă cu ţigări şi în activităţi de evaziune fiscală. Întrucât din actul de sesizare rezulta faptul că şoferii SC TABITA TOUR aveau aceeaşi sursă de aprovizionare cu ţigări timbrate, respective SC VINERSAR SRL Alba Iulia, i-am recomandat subcomisarului de poliţie MUNTEAN ALIN să ia legătura cu inspectorul principal de poliţie GEOGEAN SEBASTIAN şi cu inspectorul de poliţie GOAGĂ MIHAI întrucât şi aceştia deţin informaţii concrete cu privire la activităţi infracţionale similare, sursa de aprovizionare fiind aceeaşi. Îmi amintesc că subcomisarul de poliţie MUNTEAN ALIN mi-a raportat că informaţiile deţinute provin de fapt dintr-o informare făcută de SRI Alba către DIICOT- S.T. Alba Iulia, document care mie nu mi-a fost prezentat niciodată. De altfel, îmi amintesc că într-adevăr în procesul verbal de sesizare din oficiu alături de subcomisarul de poliţie MUNTEAN ALIN se afla înscris şi inspectorul principal de poliţie MIHALACHE MIHAI ADRIAN, însă în mod categoric actul de sesizare din oficiu nu era însoţit de niciun document din care să rezulte că aceste informaţii ar fi fost verificate preliminar, aşa cum se menţionează în adresa trimisă de DIICOT  Direcţiei Generale.
În cursul aceleiaşi zile, subcomisarul de poliţie MUNTEAN ALIN a revenit în biroul meu spunând că a discutat cu inspectorul de poliţie GOAGĂ MIHAI şi cu inspectorul principal de poliţie GEOGEAN SEBASTIAN, că informaţiile deţinute de cei doi nu au legătură cu nota de informare a SRI în baza căreia s-a sesizat din oficiu. De asemenea mi-a raportat faptul că a discutat cu procurorul şef MUREŞAN IOAN care a fost de acord ca, întrucât cele două lucrări nu au legătură, pot fi înregistrate separat şi că ulterior dacă se vor stabili conexiuni între acestea vor putea fi conexate una la cealaltă.
Având în vedere cele de mai sus şi întrucât inspectorul principal de poliţie GEOGEAN SEBASTIAN şi inspectorul de poliţie GOAGĂ MIHAI mi-au raportat că în cauză este implicat numitul Breaz Marin, şofer al SC GIRO SRL Alba Iulia şi cumnat al unui poliţist din cadrul DGA Alba Iulia pe nume Popa Gheorghe, pentru păstrarea conspirativităţii activităţilor am hotărât înregistrarea acestui dosar la DIICOT-BT Hunedoara. Îmi amintesc că din actele preliminare sesizării din oficiu rezulta că poliţistul DGA păstrează la domiciliul său evidenţele cu ţigările transportate şi sumele de bani lichizi folosite de Breaz Marin în activităţile infracţionale.
Un alt considerent pentru care am hotărât înregistrarea dosarului la DIICOT- BT Hunedoara a fost acela că pe lângă activităţile desfăşurate de şoferii SC GIRO SRL Alba Iulia în parcarea din localitatea Baia de Criş, jud. Hunedoara, din punct de vedere geografic judeţul Hunedoara este mult mai aproape de frontiera de vest a ţării, iar ruta folosită traversează judeţul Hunedoara, echipele operative putând să acţioneze cu mai multă promptitudine în interceptarea unor transporturi ilicite. De asemenea, în cazul opririi unor transporturi ilicite de ţigări de către echipe operative din cadrul SCCO Hunedoara, şoferilor şi furnizorilor din cadrul SC VINERSAR SRL nu le erau trezite suspiciuni cu privire la faptul că au fost opriţi pe raza judeţului Alba, scopul nostru fiind acela de a le crea impresia că a fost vorba de controale de rutină, întâmplătoare.
Un ultim argument, foarte important este dat de aceea ca impreuna cu procurorii DIICOT BT Hunedoara am instrumentat doua dosare foarte importante privitoare la 8 grupari infractionale organizate implicate in contrabanda cu tigari, dosare in care au fost arestati peste 80 inculpati fiind cercetate in stare de libertate alte cateva zeci de persoane, au fost facute zeci de capturi de tigari , identificate si indisponibilizate zeci  de autovehicule folosite la transportul acestora. Am considerat ca procurorii DIICOT –ST Hunedoara aveau deja experienta deosebita  in instrumentarea acestor genuri de infractiuni.
Raportez faptul că am avut discuţii telefonice cu procurorul şef MUREŞAN IOAN căruia i-am prezentat argumentele avute în vedere la înregistrarea dosarului la DIICOT- BT Hunedoara. Mai mult, procurorul şef MIRCEA ADRIAN a fost informat cu privire la faptul că şi la ST Alba Iulia există un dosar înregistrat însă acesta din urmă privea SC TABITA TOUR SRL.
Cu privire la faptul că în dosarul înregistrat la BT Hunedoara au fost obţinute autorizaţii de interceptare a convorbirilor telefonice şi puse în executare prin intermediul SOS Alba Iulia, raportez că în cea mai mare parte astfel de activităţi le desfăşurăm cu suportul DOS, aceasta din urmă fiind tot o structură a Poliţiei Române.
Cu privire la faptul că DIICOT- ST Alba Iulia a obţinut autorizaţii de interceptare în dosarul înregistrat de subcomisarul de poliţie MUNTEAN ALIN, arăt faptul că în nicio împrejurare nu am cunoscut ce anume posturi telefonice interceptează acesta în dosar şi care este structura de informaţii cu care lucrează, datorită modului de lucru impus de procurorul şef MUREŞAN IOAN şi respectat cu stricteţe de subcomisarul de poliţie MUNTEAN ALIN.
Mai mult, BT Hunedoara este în subordinea ST Alba Iulia şi permanent dosarele înregistrate şi activităţile efectuate sunt raportate între aceste structuri de Parchet.
Ulterior am fost contactat de procurorul şef MUREŞAN IOAN care mi-a spus că SRI Alba ar fi sesizat suprapunerea unor posturi telefonice interceptate în cele două dosare, replicându-i că nu am putut să cunosc acest fapt şi că nu este nicio problemă în a conexa cele două dosare cu menţiunea ca inspectorul de poliţie GOAGĂ MIHAI şi inspectorul principal de poliţie GEOGEAN SEBASTIAN să fie în continuare delegaţi pentru a desfăşura activităţi întrucât cunosc foarte bine starea de fapt.
Raportez că după conexare doar inspectorul de poliţie GOAGĂ MIHAI, inspectorul principal de poliţie GEOGEAN SEBASTIAN şi inspectorul principal de poliţie MIHALACHE ADRIAN au continuat să desfăşoare activităţi în dosar, subcomisarul de poliţie MUNTEAN ALIN implicându-se doar sporadic şi nesemnificativ în activităţi. Ulterior, la datele de  18.04.2013 şi 28.05.2013 în cauză au fost organizate două acţiuni, rapoartele de eveniment pentru acestea fiind anexate prezentului raport. Şi în prezent dosarul se află în lucru la DIICOT- ST Alba Iulia, iar inspectorul de poliţie GOAGĂ MIHAI este cel care coordonează activităţile desfăşurate în dosar.
Cu privire la supărarea procurorilor DIICOT  în ceea ce priveşte faptul că inspectorul de poliţie GOAGĂ MIHAI şi inspectorul principal de poliţie GEOGEAN SEBASTIAN “sunt apropiaţi ai mei”, raportez că toţi ofiţerii şi agenţii brigăzii îmi sunt apropiaţi, cu excepţia subcomisarului de poliţie MUNTEAN ALIN care desfăşoară activităţi sub coordonarea exclusivă a procurorilor DIICOT- ST Alba Iulia, fără a raporta şefului de serviciu sau şefului de brigadă cu privire la acestea.
Personal consider că DIICOT – Structurii Centrale i-a fost prezentată starea de fapt în mod neadevarat si tendenţios de către procurorul şef MUREŞAN IOAN având în vedere argumentele prezentate în conţinutul raportului şi faptul că la un an după înregistrarea celor două dosare s-a făcut această sesizare.
Faţă de cele raportate rog dispuneţi.
Comisar şef de poliţie TRAIAN BERBECEANU