Florin Iordache: Nu destabilizăm nici Justiția, nici independența Justiției

Prin amendamentele adoptate joi de Comisia pentru legile Justiției nu se destabilizează nici sistemul judiciar și nu este afectată nici independența Justiției, a susținut joi președintele comisiei, Florin Iordache, după ce opoziția a criticat decizia privind înființarea Secției de investigare a unor infracțiuni din Justiție în cadrul Parchetului General, „fiind astfel luate din atribuțiile DNA”.

 „Prin aceste legi în niciun caz nu destabilizăm nici Justiția și nici independența Justiției. Toate acele alineate care vizează amestecul politicului sau amestecul ministrului Justiției în vreun fel — fie în desemnare, fie în recuzare, etc., fără îndoială au fost eliminate. Ceea ce ne-am dorit noi, la propunerea asociațiilor profesionale, este înființarea acestei secții specializate, o secție în subordinea procurorului general și procurorul șef al acestei secții este numit de plenul CSM, la propunerea secției pentru procurori. Deci în niciun fel nu avem un amestec politic”, a declarat Iordache la finalul ședinței comisiei.
El a adăugat că toate asociațiile profesionale care au depus amendamente au exprimat puncte de vedere în cadrul dezbaterilor, între acestea fiind AMR și UNJR.
„Dacă în inițiativa depusă de noi discutam de Direcție, în urma analizei și a propunerilor făcute am ajuns la concluzia că nu e necesară înființarea unei direcții și e necesară înființarea unei secții, cu un personal foarte mic, cu 20 de posturi, cu 8 procurori, am stabilit niște condiții pentru aceștia. Argumentele care justifică înființarea acestei secții sunt prezentate de asociațiile profesionale”, a argumentat președintele Comisiei pentru legile Justiției.
Reprezentanții PNL și USR din Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor Justiției au criticat joi continuarea „destabilizării sistemului judiciar”, exemplificând în mod concret adoptarea joi a unui amendament prin care se înființează Secția de investigare a unor infracțiuni din Justiție în cadrul Parchetului General, fiind astfel luate din atribuțiile DNA.
Comisia parlamentară specială a decis, joi, înființarea Secției de investigare a unor infracțiuni din Justiție în cadrul Parchetului General.
„În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Secția de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și cele asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acestea, precum și infracțiunile contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum și de procurorii și judecătorii militari”, este amendamentul votat de membrii comisiei la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
Secția de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care ar urma să fie înființată în cadrul Parchetului General, va fi condusă de un procuror șef de secție și va funcționa cu un maxim de 20 de posturi, dintre care 8 procurori.
În scopul efectuării în mod temeinic a activității de descoperire și urmărire a infracțiunilor din competența sa, secția poate folosi specialiști din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte.
AGERPRES