Ghiolbanii și nesimțiții au dat atacul în Retezat

Construite cu milioane de lei, refugiile montane din Retezat au intrat rând pe rând pe mâna vandalilor ori a drujbarilor și ciobanilor. Refugiul Baleia a rămas fără ușa din pvc cu tâmplărie termopan fiind distrusă de indivizi fără pic de bun simț.
 
Consiliul Județean Hunedoara a cheltuit milioane de lei pentru reabilitarea refugiilor montane din Parcul Național Retezat, fondurile venind de la Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale. Rând pe rând adăposturile au fost vandalizate ori sunt insalubre, astfel că iubitorii muntelui trebuie să aibă mare curaj pentru a se refugia în ele. Refugiul Baleia (foto) a rămas fără ușa de la intrare după ce a fost pur și simplu ruptă iar în loc, salvamontiștii au pus una din lemn, până când va fi reparată cea de termopan. ”Am luat-o noi pentru că au rupt-o niște turiști și au proptit-o acolo.  Am luat-o să-i punem altă ramă și balamale. O dăm la o firmă să o repare și o ducem înapoi iar provizoriu am pus una din lemn. Avem probleme la refugii pentru că lasă multă mizerie, deteriorează dotările din interior, pentru că fiecare refugiu a fost dotat cu masă și scaune, dar nu mai există. Refugiile sunt frumoase, dar este păcat că unii nu înțeleg să nu deterioreze refugiile. Sunt făcute ca să le folosească, le salvează viața, ai unde să stai, să te retragi din calea vremii. Nu te costă nimic să lași curat ”, a declarat Ovidiu Bodean, șef Salvamont Hunedoara.

 

În Refugiul Stâna de Râu, din Munţii Retezat, turiștii au descoperit șocați leșul unei oi (foto), dar și bagajele unor ciobani de la stânele din apropiere.
”Din păcate, refugiul Stâna de Râu nu poate arăta mereu cum ar trebui pentru cei care vizitează masivul. Se întâlnesc acolo drumurile turiştilor, interesele de moment ale pădurarilor şi ciobanilor. Vremea rea aduce şi ea probleme suplimentare. Să ne gândim că încă nu avem, de multe zeci de ani, o asociaţie montană reprezentativă şi operaţională pentru interesele turiştilor”, scrie Miriam Vîlceanu, cel care a realizat fotografiile la Stâna de Râu, pe saitul ”romania-natura”.
În Retezat au fost construite refugii la Stâna de Râu, Baleia, Buta, Pietrele şi Râuşor, iar refugiile de la Poiana Pelegii şi Bucura au fost refăcute şi reamenajate în baza proiectului întocmit de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România.