Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru interceptările SRI

  PUBLICAT ÎN

  Ministrul Justiției, Raluca Prună, a susținut o declarație de presă, joi seară, de la Palatul Victoria. Întrebată care este poziția Ministerului Justiției în chestiunea legată de interceptările SRI, pe fondul deciziei CCR, Raluca Prună a explicat că Guvernul lucrează la o ordonanță de urgență:
  “Guvernul a lucrat la OUG, a făcut acest lucru împreună cu toate parchetele. Mâine avem CSAT, pentru că ne trebuie avizul CSAT și guvernul va adopta această OUG. România este astăzi în situația în care nu are altă infrastructură decât cea administrată de SRI, soluția propusă de Guvern este folosirea infrastructurii SRI dar cu eliminarea SRI și cu implicarea exclusivă a organelor de cercetare penală. Nu este locul acestei OUG să detașeze procurori, eu sper, dar discuțiile încă se poartă, sper ca imediat după adoptarea acestei OUG, să avem un corp care să fie la dispoziția procurorului, un corp uman.”
  Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a menționat că Guvernul se va reuni în ședință specială vineri seară, pentru acest subiect.
  Întrebată dacă a luat în calcul majorarea bugetelor DNA și DIICOT, după cum au cerut instituțiile, pe fondul subiectului interceptărilor SRI, Prună a arătat că vor exista niște costuri.
  “Nu sunt în măsură acum să dau acest lucru ca fiind cert, dar este evident că punerea în acord a legislației cu decizia CCR vine și cu niște costuri. Ce facem prin OUG este ca la acest moment să punem în acord ce avem ca legislație cu decizia CCR. Am mai spus că amploarea a ceea ce urmează să fie făcut este atât de mare încât este nevoie de o dezbatere în societate și societatea să decidă dacă este nevoie de mărirea infrastructurii sau este suficientă infrastructură existentă, a SRI.”
  În plus, întrebată dacă a existat o discuție cu SRI pentru acest subiect, Prună a confirmat că a existat.
  „Evident că am discutat cu SRI, așa cum am spus, ei sunt nu numai administratorii, dar sunt proprietarii acestei infrastructuri. După ce am discutat cu Parchetele, am discutat și cu SRI. SRI este de acord ca această infrastructură să fie folosită. Noi nu împărțim infrastructura. SRI are competențe pe mandate de siguranță națională, nu împărțim nimic. Vorbim de o infrastructură care nu poate fi împărțită.”
  Referitor la consultarea societății civile în această problemă, Raluca Prună a explicat că nu știe exact cum pot fi consultați cetățenii, dar se va ajunge și la acest subiect.
  “Nici eu nu știu (cum ar arăta o dezbatere cu societatea civilă despre interceptările SRI n.r.), dar cred că trebuie făcută o dezbatere. Doar la momentul acela vom putea ști câte butoane sunt necesare. Dar trebuie să vă mai spun că această infrastructură nu este complet necunoscută celor care fac cercetare penală și nici judecătorilor care fac justiție. În 2011 și 2012, judecătorii au văzut care este această infrastructură.”
  Cât despre eventuale discuții cu operatorii de telefonie mobilă, Prună a explicat că nu este nevoie de discuții, pentru că nu se schimbă nimic pentru aceștia, din punct de vedere legal.
  “În ultimă instanță, furnizorii au obligația de a pune în executare astfel de mandate. Nu am considerat necesar că este cazul să discutăm cu ele, cererea va veni, indiferent că vine de la Poliție sau de la altcineva. Nimic nu se schimbă pentru furnizor.”

  SPONSORIZATE

  Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

  Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

  Călin Petru Marian: Susținem scăderea tarifelor la apă, canal și la colectarea deșeurilor!

  Din postura de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Călin Petru Marian, candidatul PNL la...

  Călin Petru Marian: „Mintia are viitor! S-au făcut pași concreți importanți pentru realizarea investiției de peste un miliard de euro”

  Călin Petru Marian, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, transmite...

  Călin Petru Marian: Un sfert de secol de administrație publică, în slujba cetățenilor!

  Călin Petru Marian este candidatul PNL pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara. Este...

  TE-AR PUTEA INTERESA

  Un hunedorean a crezut în dragostea cumpărată cu bani

  Bărbatul s-a îndrăgostit de o tânără și i-a făcut diferite cadouri gândindu-se că și...

  I-a dispărut autoturismul din fața casei

  I-a dispărut autoturismul din fața casei Un tânăr de 24 de ani, din Deva, a...

  Teroare în centrul Devei

  Un individ băut bine a pus pe jar autoritățile după ce a amenințat mai...