Guvernul României continuă demersurile pentru reducerea deficitului de forţă de muncă înregistrat la nivel naţional

În acest sens, executivul a adoptat noi măsuri în scopul reducerii urgente a deficitului de forţă de muncă identificat la nivel național, reclamat și de reprezentanţii mediului de afaceri, prin majorarea cuantumului subvențiilor acordate angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, majorare care va conduce la acordarea unor salarii mai mari pentru români, astfel încât locurile de muncă vacante să fie mai atractive.

Concret, în ședința de joi, Guvernul a majorat de la 900 de lei la 2.250 de lei subvenţia acordată lunar angajatorilorcare încadrează în muncă tineri absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, şomeri care sunt unici susţinători ai familiilor monoparentale sau persoane aflate în apropierea vârstei de pensionare şi care îşi găsesc cu greu un loc de muncă.

Totodată, prin acest act normativ, cuantumul primei de activare acordate şomerilor înregistraţi, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, va creşte de la 500 de lei la 1.000 de lei. Astfel, șomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 1.000 lei, neimpozabilă.

Ordonanța adoptată de Guvernul României ține cont de necesitatea realizării reformelor structurale pe piața muncii, astfel cum sunt prevăzute în Recomandările Specifice de Țară, de documentele de referință ale Comisiei Europene în scopul absorbţiei fondurilor externe nerambursabile pentru perioada 2018-2020, aferente cadrului financiar 2014-2020 din Programul Operaţional Capital Uman.

De asemenea, prin adoptarea acestui act normativ, se fac pași importanți pentru reducerea seminificativă a crizei de forță de muncă la nivel național care se resimte cu preponderență în domeniile de activitate: construcții, IT, agricultură și medicină. Se consolidează astfel cadrul funcționării în parametri normali a mediului de afaceri din România.
Natalia – Elena Intotero, Deputat PSD de Hunedoara