Handbalul feminin are viitor! Naționala de tineret s-a calificat la Campionatul Mondial!

Naționala feminină de tineret s-a calificat la Campionatul Mondial U20  după ce a obținut trei victorii în turneul de la Cluj-Napoca (33-25 contra Croației, 32-13 contra Georgiei și 28-27 contra Ucrainei în ultima partidă).

Tricolorele antrenate de Gheorghe Tadici și Bogdan Burcea se vor bate pentru medalii la turneul final din vară (1-14 iulie Ungaria). Precedenta generație, din care au făcut parte jucătoare precum Cristina Laslo sau Iulia Dumanska, obținea bronzul la CM tineret în 2016. România are deja două titluri mondiale în palmares (Brazilia 1995 și China 1999).

Jucătoarele care au evoluat pentru România la turneul de calificare:
Portari: Daciana Hosu (Corona Braşov), Raluca Kelemen (HC Zalău), Diana Ciucă (HCM Rm. Vâlcea); Extreme stânga: Bianca Marin (CSM Bucureşti), Andreea Mihart (Danubius Galaţi); Interi stînga: Sorina Târcă (Corona Braşov), Andreea Văcariu (Dacia Mioveni), Diana Nichitean (HC Zalău), Andreea Târşoagă (Olimpic Târgu Mureş); Centri: Raluca Petruş („U” Cluj), Alexandra Banciu (Dinamo); Interi dreapta: Andreea Tecar (CS Minaur Baia Mare), Daria Bucur (Corona Braşov); Extreme dreapta: Alexandra Badea (HCM Râmnicu Vâlcea) Pivoţi: Teodora Popescu (SCM Craiova), Andreea Stângă (HC Zalău).

Selecționerul Gheorghe Tadici spune că actuala generație are potențial, însă jucătoarele trebuie să evolueze mai mult ca o echipă și să respecte planul tactic pentru a progresa. „A fost o etapă intermediară și un turneu de calificare reușit per ansamblu. Ultimul joc cu Ucraina a fost însă un semnal de alarmă pentru noi și pentru fete. Eu sper ca ele să priceapă că rigoarea tactică și jocul colectiv sunt prioritare. Adevărata vedetă trebuie să fie echipa, nu jucătoarea X sau Y. Mai avem mult până de departe, trebuie să muncim mai mult. Un obieciv realist la Mondiale este o clasare în top opt echipe, dar e clar că toată lumea își dorește o medalie”, a precizat selecționerul Gheorghe Tadici.

 Alexandru Dedu s-a arătat bucuros că toate cele patru naționale de juniori și tineret (feminin și masculin) s-au calificat la următoarele turnee finale la categoria lor de vârstă.  „Avem deja patru naționale calificate la turneele finale, iar senioarele vor completa cu siguranță lista. Suntem în cărți și cu băieții care vor avea barajul cu Macedonia, ceea ce este o performanță notabilă și demonstrează că ne facem treaba bine. Această generație de la naționala feminină de tineret nu și-a valorificat încă potențialul din cauza multor probleme, majoritatea interne. Sper să încheie însă cu o medalie înainte de seniorat pentru că sunt multe fete de valoare care pot spune ceva pentru România în viitor. Profesorul Tadici a adus un pic de disciplină și de liniște în această generație și experiența pe care dânsul o are ne îndreptățesc să sperăm la un rezutat bun în vară. Gândurile mele pleacă și spre 2020 când vom organiza Campionatul Mondial de tineret în România și ar fi frumos atunci să obținem medalia de aur!”, a concluzionat Alexandru Dedu.