Hunedoara: Risc ridicat de avalanșă în toate masivele montane din județ

0

Salvamontiștii hunedoreni mențin avertismentul asupra riscului ridicat de avalanșe în toate masivele montane din județul Hunedoara. Pericolul formării de avalanșe este de la 1.200 de metri altitudine, în afara stațiunilor montane.
Administrația Națională de Meteorologie a transmis un comunicat în care arăta că există un risc ridicat de formare a avalanșelor din cauza stratului mare de zăpadă care s-a depus pe crestele munților, în special în Masivul Parâng – Șureanu.
„În special pe versanții sudici, se întâlnesc numeroase plăci de vânt de grosimi variabile. Vântul de la nivelul crestelor a spulberat zăpadă spre zonele adăpostite, unde s-au acumula cantităţi mai mari de zăpadă. Avalanșe medii și mari se pot declanșa pe pantele înclinate, inclusiv la supraîncărcări slabe. La sub 1800 m, stratul este puţin stabil, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt formate troiene ce pot avea un volum considerabil. Astfel că, pe pantele suficient de înclinate declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la slabe supraîncărcări, iar în cazuri izolate se pot declanşa și avalanșe de dimensiuni mari, prin angrenarea straturilor subiacente”, a transmis ANM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here