IGPR: Peste 7.000 de poliţişti vor acţiona în zona unităţilor de învăţământ, cu ocazia deschiderii noului an şcolar

0

Peste 7.000 de poliţişti vor acţiona luni în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din toată ţara, pentru ca noul an şcolar să înceapă în siguranţă.
Poliţiştii vor fi prezenţi pe toată durata anului şcolar în zona unităţilor de învăţământ şi pe traseele pe care copiii le folosesc pentru a veni şi pleca de la şcoală.
”La data de 10 septembrie, peste 7.000 de poliţişti vor acţiona în sistem integrat pentru desfăşurarea în siguranţă a festivităţilor specifice deschiderii anului de învăţământ preuniversitar. De asemenea, în aceste zile, la nivel naţional, poliţiştii intensifică activităţile educativ-preventive şi de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi din punct de vedere al licenţierii, existenţei inspecţiei tehnice periodice şi a asigurării de răspundere civilă obligatorie”, se arată într-un comunicat al IGPR.
Potrivit sursei citate, pentru ca noul an şcolar să înceapă şi să decurgă în linişte şi siguranţă, fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei.
Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, fiind supravegheate în permanenţă traseele de deplasare a copiilor.
De asemenea, poliţiştii de la Rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele la care copiii vin şi pleacă de la unităţile de învăţământ.
Totodată, sunt identificate şi controlate toate unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.
Pentru prevenirea evenimentelor negative şi evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracţional, poliţiştii vor organiza pentru elevi diferite activităţi preventive-educative. Acestea sunt orientate cu precădere către prezentarea unor modalităţi de soluţionare nonagresivă a conflictelor, precum şi a unor noţiuni juridice privind răspunderea penală şi consecinţele comiterii unor fapte antisociale, concomitent cu promovarea tipologiilor comportamentale bazate pe respectarea regulilor de convieţuire socială, precizează IGPR.
Majoritatea faptelor sesizate în anul şcolar trecut (91%) au avut loc în incinta unităţilor de învăţământ, restul petrecându-se în zona adiacentă acestora, se mai arată în comunicat. Faptele sesizate prezintă cu precădere un pericol social redus, trei sferturi dintre acestea reprezentând furturi şi loviri sau alte violenţe, siguranţa copiilor nefiind afectată în mod grav, menţionează Poliţia Română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here