IGSU: Peste 1.300 de intervenții în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, peste 5.300 de pompieri au acționat pentru gestionarea unui număr de 1.374 intervenții, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență (1.212 cazuri SMURD).
În afara acestor situații, salvatorii au acționat pentru stingerea a 62 de incendii, care, în mare parte, au avut drept cauză probabilă utilizarea mijloacelor de încălzire sau instalațiile electrice cu defecțiuni sau improvizații.
Totodată, echipaje de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri, pentru extragerea persoanelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 2 persoane și-au pierdut viața, în județele Prahova și Suceava.
Una dintre intervențiile relevante gestionate în cursul zilei de ieri a avut loc în județul Ilfov, în localitatea Afumați. Peste 200 de pompieri care au încadrat echipaje de stingere, descarcerare și prim ajutor au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un depozit de jucării, care a afectat o suprafață de aproximativ 4.000 mp. Având în vedere dimensiunea incendiului și apropierea față de alte clădiri, arderea a afectat o casă învecinată și un depozit, pe o suprafață de aproximativ 800mp.
Pentru protecția populației aflată în proximitatea zonei de manifestare, s-a transmis mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-Alert. În urma evenimentului, nu au exista persoane în dificultate sau care să necesite îngrijiri medicale. Misiunea de stingere continuă, iar la acest moment patru echipaje de stingere sunt la fața locului pentru lichidarea ultimelor focare și protejarea vecinătăților.
Reamintim cetățenilor faptul că, încă de ieri, Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de viscol și strat consistent de zăpadă în cea mai mare parte a Moldovei. Totodată, vântul va sufla cu putere, mai ales pe crestele montane, și poate atinge viteze de până la 80 km/h, spulberând zăpada.
Pentru evitarea unor blocaje din cauza condițiilor meteorologice, recomandăm conducătorilor auto care se deplasează în zone montane să se intereseze asupra condițiilor de drum, să aibă mașinile echipate corespunzător pentru zăpadă și să manifeste prudență.
De asemenea, reamintim că, în această perioadă, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate. În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în unități de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.
Totodată, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase.
Pentru evitarea producerii unor evenimente negative, nu utilizați artificiile, petardele și alte mijloace pirotehnice în încăperi și spații închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc și pe terase. Astfel de activități se vor desfășura în condițiile legii, în aer liber, la distanțe de siguranță față de oameni, animale, clădiri, arbori și autovehicule.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate in dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național vor fi atent monitorizate de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.